Rios kåkstäder skakas av knarkstrider

VÅLDSAMMA SCENER Knarkkriget i Rio de Janeiro har krävt minst 33 dödsoffer den senaste veckan. OS-stadens soliga image – Copacabana, Sockertoppen och karnevalen – solkas än en gång av allt våld som briserar i Rios kåkstäder.

Under strecket
Publicerad
FELIPE DANA/AP
Foto: FELIPE DANA/AP
Annons

Bilderna påminner om länder som är i krig, men de kommer från den blivande OS-staden Rio de Janeiro. Militärpoliser i skottsäkra västar och med automatvapen går från hus till hus, springer uppför trappgränderna i Rios slumstäder på jakt efter knarkhandlare. Pansarfordon rullar sakta längs trånga gator, nyfikna sluminvånare närmar sig de döda kropparna för att se om de känner igen någon, tar bilder med sina mobiler.

Förra lördagen exploderade våldet då ett rivaliserande knarkgäng tog sig in i Morro dos Macacos (Apkullen), en av de många favelas, kåkstäder, som klättrar på Rios branta berg. En intensiv eldstrid utbröt, tungt beväpnad militärpolis gick emellan, en polishelikopter sköts ned, tre poliser brändes ihjäl och ett 25-tal människor miste livet, mest knarkhandlare, men även tre civila, enligt polisen. Sedan dess har man räknat till minst 33 döda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons