Annons

Rinkeby förebild i Frankrike

Ett av Sveriges mest segregerade bostadsområden, Rinkeby, har under veckan lyfts fram som en förebild i medier runt om i Europa. Abebe Hailu, Rinkebys starke man i politiken, håller med om varenda gott ord som sagt om hans stadsdel. Samtidigt vill han inte blunda för de problem som finns.

Under strecket
Publicerad

0 Abebe Hailu
”Strax utanför Stockholm finner man en plats befolkad av invandrare där ordning råder och livet är angenämt.” Så skrev den franska dagstidningen Le Figaro om Rinkeby i lördags, som en kontrast till de kravaller som rasat i de franska förorterna. Även i tysk tv berättades i ett långt reportage om hur Rinkeby på tio år lyfts upp från stökigt ghetto till ett trivsamt, mångkulturellt bostadsområde.
Novemberförmiddagen är kall och gnistrande klar när Abebe Hailu visar upp ”sin” stadsdel. Han stannar ofta och hälsar på folk som passerar, hejdar två kvinnor för att presentera dem.

– Här har vi en av våra lärare och en som jobbar inom äldrevården, ler han och hastar sen vidare för att visa det nyöppnade dagcentret för Rinkebys äldre.

Annons
Annons
Annons