Ringholm fick räntor att stiga

De svenska marknadsräntorna steg markant på torsdagen efter finansminister Bosse Ringholms löften om skattesänkningar på onsdagen och ny statistik över den svenska arbetslösheten. Kronan stärktes något.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

De svenska räntorna steg redan i öppningen. En förklaring var att finansminister Bosse Ringholm på onsdagen meddelade att regeringens tillväxtprognos för 2004 skrivs upp till 3,5 procent från tidigare 2,5 procent och aviserade förslag om sänkt inkomstskatt och slopad arvs- och gåvoskatt. Ringholms utspel väckte spekulationer på marknaden om att Riksbanken kan komma att tidigarelägga en räntehöjning.
Räntorna steg ytterligare när Statistiska centralbyrån meddelade att arbetslösheten uppgick till 5,6 procent i juli, att jämföra med förväntningar på 6,0 procent.
Räntan på den tioåriga statsobligationen steg med 0,08 procentenheter till 4,43 procent. Den tvååriga räntan steg med 0,09 procentenheter till 2,77 procent. Kronan stärktes med 4 öre mot dollarn till 7:46 kronor per dollar och med 1 öre mot euron till 9:22 kronor per euro.

tt

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons