Recension

The canvas showRingaktade motiv tar revansch

DRIVEN ILLUSION Hans Isaksson är en av våra mest utpräglade tingdiktarei bild. Hans sevärda utställning ”The canvas show” förbarmar sig över tillvarons nednötta föremål och sätter ljuset på deras kärna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hos den franske tingdiktaren Francis Ponge träder vardagens föremål fram i ett avklarnat ljus. I detaljerade prosapoem kramar han fram essensen ur apelsiner, bröd och cigaretter. Ponge skriver inte för drömmare och romantiker utan diktar om de jordbundna ting som omger oss. Volymen ”Le parti pris des choses” (”Ur tingens synvinkel”, i översättning av Jesper Svenbro 1977)är en eftertraktad bibel, en encyklopedi att bli uppfylld av.

Intresset för obetydliga föremål löper som en röd tråd också i bildkonsten. En av den svenska nutidskonstens mest utpräglade tingdiktarei bild är Hans Isaksson, som i en märkvärdig utställning förbarmar sig över tillvarons nednötta föremål. I hans motivvärld ryms förbrukade sliprondeller med grov textur, torkade fruktskal och en armé av gamla skosnören. Det rör sig om avskräde på väg mot ändstationen. Tingen stannar förvånat upp några ögonblick när döden kommer med sitt budskap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons