Annons

"Ring inte på hos grannen vid våld i hemmet"

Risken är påtaglig att fler kommer till skada när grannar följer kommunens och fastighetsägarens råd att ringa på dörren vid våld i nära relationer, enligt artikeförfattarna. Arkivbild.
Risken är påtaglig att fler kommer till skada när grannar följer kommunens och fastighetsägarens råd att ringa på dörren vid våld i nära relationer, enligt artikeförfattarna. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Under strecket
TT
Publicerad

Ring inte på grannens dörr vid misstanke om våld i nära relationer. Det skriver flera kunniga inom kriminologi och våld i nära relationer i en debattartikel i Dagens Nyheter. Rådet är i stället att se till att du själv är trygg, och att underlätta polisens arbete genom att larma och ge information.

I debattartikeln skriver författarna att trots att forskning visar att ingripanden vid våld i nära relationer är riskabelt, uppmanar olika kommuner och fastighetsägare grannar att ringa på dörren vid misstanke om brott. Författarna menar att det är viktigt att alla gör sin del och att medvetenheten kring ämnet ökar, men att insatserna måste bygga på aktuell forskning för att inte bli kontraproduktiva, och framförallt farliga.

Annons
Annons
Annons