Annons

”Rimligt att p-avgifter går till kommunerna”

Foto: Henrik Isaksson/TT

Vi håller med om att parkeringsböter inte borde gå till kommunerna. Men det finns fördelar med att p-avgifter går dit, skriver Johan Söderlind och Anders Ydstedt, Kungliga Automobilklubben, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Trafikexperten Jan Söderström ifrågasätter att kommunerna har makt att bestämma p-avgifter och möjligheter att utfärda böter, samtidigt som man kan anställa ett valfritt antal p-vakter. På så sätt kan kommunerna kassera in resurser till den egna budgeten och bilisterna betalar priset. Söderström hävdar i stället att felparkeringsavgifter bör behandlas likvärdigt över hela landet, på samma sätt som trängselavgifterna i Stockholm och Göteborg, och omvandlas till en statlig skatt som går in i statskassan, i stället för kommunernas budget.

KAK håller med om att böter inte borde gå till kommunerna. Det ska inte finnas ekonomiska incitament för dem att utfärda mycket straffavgifter. Ofta sker just detta även för mindre förseelser. Vi är också eniga med Söderström om att felparkeringsavgifterna bör vara likvärdiga i hela landet och att intäkterna ska tillfalla staten.

Annons
Annons
Annons