Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Nu är vi gorillor låssas vi Riktigt roliga gorillor

Nu är vi gorillor låssas vi

Genre
Barn- och ungdomsteater

Dockteatern Tittut/Blå Huset.

För ganska länge sedan skrev Barbro Lindgren bilderboken Nu är vi gorillor låssas vi, inspirerad av sina söners lek. Den lilla, vitala Söderbokhandeln Bokslukaren såg till att göra ett nytryck 2008, vilket väckte dramatiseringslusten på Dockteatern Tittut.

I år expanderar Tittut genom att öppna en filial i Tensta och gorillapjäsen fick där sin stolta premiär i Blå huset. Tittuts grundare och grand old lady Ing-Mari Tirén har regisserat. Vad hon inte vet om små barns behov av dockteater är inte värt att veta. Föreställningen är mitt i prick för sin unga publik (2–6 år).

Scenografins kulörer är hämtade från boken: svart, vitt och grått som färgas av fantasigrönt. Man kan inte annat än älska Eva Grytts underbara gorilladockor: grålurviga med hängande armar, breda leenden och buspigga ögon. En är stor och en lite mindre. Dockspelarna Sophia Segrell och Lisa Kjellgren ger gorillorna ett obetalbart rörelsemönster.

Annons
X

Den magiska formeln lyder: Vi leker att… Och vad de leker! Att de rutschar, flyger och hoppar. De låssas svart natt och pappagorilla med barn. De leker fram en grönskande djungel där en vasstandad krokodil har vägarna förbi. De leker skoj, mys och spänning till Leif Hultquists medspelande djungelmusik.

Den stora vill helst bestämma, den lilla vill också ha ett ord med i laget. Storgorillan vill gärna leka att det kommer en gorillarövare, så att den lilla måste räddas och tröstas en smula. Eller leka att lillen tycker det är roligt att den stora är både starkast och snabbast. Ja, nog har de roligt alltid. Vi med!

Regi: Ing-Mari Tirén. Scenografi, dockor & kostym: Eva Grytt. Musik: Leif Hultquist. Dockspelare: Sophia Segrell, Lisa Kjellgren.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X