Riktiga hantverkare fuskar inte

Det tilltagande bostadsbyggandet och de ökade ROT-jobben i Sverige lockar många fuskbyggare och andra oseriösa aktörer. Dessa förstör för de riktiga hantverkarna på marknaden. En snedvriden medial fokusering ger lätt bilden av att alla hantverkare är fuskbyggare. Men riktiga hantverkare fuskar inte. Det skriver Johan T. Sterndal, vd för Hantverkarnas Riksorganisation.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hantverket är på frammarsch i Sverige. Detta märks inte minst inom byggindustrin där bostadsbyggandets återhämtning har lett till tusentals nya jobb. Vid sidan av detta har de progressiva satsningarna på rot-avdraget lett till att branschen sanerats från svartarbete och arbetare kunnat gå från svarta jobb till vita. Nu byggs det så att det knakar i Sverige – och det behövs. Bostadssituationen i landet är på många håll akut.

När människor vänder sig till en hantverkare för att förverkliga sin dröm om ett nytt eller förbättrat boende är det viktigt att arbetet går rätt till. Det ligger många förväntningar i beslutet att låta uppföra eller renovera ett hus. Ofta ställs hantverkaren inför en mängd olika krav som ska tillgodoses. Dessa kommer givetvis i första hand från beställaren, men de kan också komma från andra aktörer i processen eller från myndigheter. Den stora utmaningen för hantverkaren är att utifrån den lilla familjens planer förverkliga en lösning som inte bara uppfyller deras drömmar, utan som också passar deras plånbok och tidsramar.

Annons
Annons
Annons