Riktiga backar redan i Romme

På drygt ett par timmar går det att med bil eller buss ta sig från Stockholmsområdet till många snöklädda berg. Romme Alpin, en bit utanför Borlänge, är ett av dem. Fallhöjden är inte så märkvärdig och lutningen snäll men fjällkänslan finns.

Under strecket
Publicerad
Romme vill växa sig stort och till åkarnas glädje ökar utbudet varje år. Den nya sexstolsliften var välbehövlig.

Romme vill växa sig stort och till åkarnas glädje ökar utbudet varje år. Den nya sexstolsliften var välbehövlig.

Annons

Liftarna har nyligen öppnat när bussarna från Stockholm rullar in på Rommes parkeringplats. Resenärerna väller ut, ivriga att få tag på sina skidor och hinna med så många åk som möjligt innan bussen ska vända hem igen efter liftarnas stängning.
Snön knarrar, solen skiner och temperaturen är runt noll.
Det känns snudd på overkligt att för knappt tre timmar sedan ha lämnat Cityterminalen och ett slaskigt Stockholm bakom sig. Borta är också den mycket starka tvekan som infann sig när väckarklockans larm ekade strax före soluppgången, halv sex på morgonen.

Romme Alpin är ett av Stockholms närbelägna skidområden. Med totalt 19 nedfarter och tio liftar är Romme både mindre och snällare än skidorter som Åre, Vemdalen eller Sälen. Men styrkan ligger i närheten.
Därför ser grundaren och vd-n Bo Funcke inte heller fjällorterna som några direkta konkurrenter. Istället är det med andra närorter som Bjursås, Säfsen, Järvsö och Kungsberget som han tävlar om skidåkarna.
– Vi är till för dem som inte åker iväg till fjällen en hel vecka. Vi har en stor parkering, restauranger och skiduthyrning, men inget boende. Romme är en ren skidanläggning, säger Bo Funcke.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons