Riktat stöd till förskolan

Regeringen föreslår att kommunerna ska ges ett tillskott öronmärkt för att anställa 6 000 nya förskollärare de närmaste tre åren. Lärarnas riksförbund riktar stark kritik mot förslaget som enligt dem är en klen satsning i förhållande till de resurser skolan behöver.

Under strecket
Publicerad
Annons

På Kronobergsparkens förskola i Stockholm ser man fram emot fler kolleger och mindre barngrupper. Förskolläraren Anna Karin Gustafsson har jobbat sedan 1993 och trivs bra i yrket. Samtidigt ser hon allt för många bli utbrända.

– Får vi fler vuxna per barn kan vi jobba mer i mindre grupper. Det är bra för barnen och förhoppningsvis sjunker sjukfrånvaron i personalen.
De närmaste tre åren ska kommunerna enligt budgetförslaget tilldelas fem miljarder kronor, en miljard nästa år och två miljarder per år fram till 2007. Pengarna är öronmärkta för nyanställningar inom barnomsorgen och målet är att man ska nå barngrupper på i genomsnitt 15 barn.
Upplägget påminner om de så kallade Wärnerssonpengarna som ska ge skolan 15 000 nya lärare. Enligt utbildningsminister Thomas Östros har bidraget hittills skapat 8 500 nya tjänster inom skolan, 3 000 fler än prognosen. Han bedömer att resultatet inte hade varit så positivt om bidraget inte varit riktat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons