Annons

”Riktade statsbidrag ett slöseri med pengar”

Ella Bohlin (KD), regionråd i Stockholm.
Ella Bohlin (KD), regionråd i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Statens styrning av kommuner och regioner genom riktade statsbidrag är skadlig och måste upphöra. Det skriver Ella Bohlin (KD).

Under strecket
Publicerad

Regeringar av olika politisk färg har länge haft en förkärlek för riktade statsbidrag. Vi region- och kommunpolitiker som arbetar nära vården, skolan och omsorgen ser dock mycket sällan några positiva effekter av de öronmärkta pengarna. Statens styrning av kommuner och regioner, genom riktade statsbidrag, är skadlig och måste upphöra.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Arbetslösheten ökar, ekonomin saktar in och flera kommuner och regioner har redan i år stora utmaningar att klara ekonomin. Såväl yngre som äldre blir fler, vilket leder till stigande kostnader. Förskolor, äldreboenden och vårdinrättningar kommer kräva mer resurser. Detta samtidigt som antalet personer som arbetar, och därmed betalar skatt, inte ökar i samma omfattning. Den matematiken går inte ihop. Kommuner och regioner behöver tillföras pengar, annars hotas på allvar skola, vård och omsorg.

Annons
Annons
Annons