Annons

”Riksrevisionens svar är missvisande”

Boel Vallgårda skriver i en slutreplik att Riksrevisionen bortser från en stor grupp ungdomar när de slår fast att skolvalet är en framgång.
Boel Vallgårda skriver i en slutreplik att Riksrevisionen bortser från en stor grupp ungdomar när de slår fast att skolvalet är en framgång. Foto: Lennart Engström, Jessica Gow/TT
Under strecket
Publicerad

Riksrevisionens svar på mitt inlägg är mer missvisande än klargörande. De hävdar att begränsningarna i deras mätning framgår tydligt av deras rapport. Där står visserligen vilken grupp som undersöks (de som slutfört gymnasiet på tre år) men inte hur stor andel elever som utesluts (de som slutfört gymnasiet på mer än tre år eller inte alls och de som gått på ett individuellt program). De utgör mer än var tredje elev och uppskattningsvis varannan elev med lågutbildade föräldrar.

Just den grupp som Riksrevisionen lyfter fram som gynnad av utökade möjligheter att välja gymnasieskola. Det saknas ett resonemang om vad uteslutningen av dessa elevgrupper i undersökningen kan innebära för resultatet. Effekten av utökat skolval är sannolikt motsatt för dessa grupper.

Annons
Annons
Annons