Riksrevisionen begär nödlån

Riksrevisionens ekonomi krisar. Myndigheten tuggar på de sista kronorna av krediten och tvingas be om ”nödlån”. Nu ska organisationen slimmas med färre granskningar som en möjlig följd. Överraskande kostnader är en del av förklaringen.

Under strecket
Publicerad
Claes Norgren, administrativt ansvarig Riksrevisor.

Claes Norgren, administrativt ansvarig Riksrevisor.

Foto: FOTO MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

– Det är naturligtvis inte föredömligt att de inte har bättre framförhållning och det blir inte bättre när man verkar vara orolig för att inte klara sig inom de ramar man har utan begär mer pengar, säger Louise Bringselius, förvaltningsforskare med inriktning mot Riksrevisionen vid Lunds universitet.

Bakgrunden till den uppkomna situationen är att Riksrevisionen gjorde ett underskott på 16,2 miljoner kronor under 2012. Samtidigt utnyttjade myndigheten större delen, cirka åtta miljoner kronor, av sin anslagskredit på drygt tio miljoner kronor. Krediten ligger normalt på 3 procent av det totala anslaget på cirka 340 miljoner kronor. Men nu begär myndigheten något som kan betraktas som ett nödlån då man under 2013 vill få sin kredit tillfälligt höjd till 5 procent av anslaget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons