X
Annons
X
Analys

Erik Bergin: Riksrätt mot Trump – hetaste frågan i valet

Glöm skatter, mur mot Mexiko, kolkraft och handelskrig – efter tisdagens juridiska drama handlar kongressvalet i november om riksrätt eller inte riksrätt mot president Trump. Men inget av partierna vill prata om det. Och det är en strid som presidenten mycket väl kan vinna.

Tom Steyer, en liberal miljardär från Kalifornien som i månader kampanjat för att få Trump ställd inför riksrätt, toppade ultrakonservativa opinionssajten Breitbart News på onsdagen. Steyer öser miljoner dollar på sin kampanjsajt ”Need to Impeach” – ”impeach” betyder ”riksrätt” – men har hittills fått nära noll utdelning på sin investering.

Att republikaner inte vill tala högt om riksrätt mot en republikansk president kan man förstå. Men även demokratiska politiker som hoppas locka mittenväljare och en och annan republikan inför november månads viktiga kongressval ligger lågt i riksrättsfrågan, för att inte framstå som dåliga förlorare.

USA:s president Donald Trump, till vänster. Domstolsförhandlingen i New York mot Trumps ex-advokat Michael Cohen, till höger.

Foto: Alex Brandon och Elizabeth Williams/AP Bild 1 av 3

Michael Cohen erkänner brott, som han även beskyller Trump för.

Foto: Craig Ruttle/AP Bild 2 av 3

Skissen visar domstolsförhandlingen där Paul Manafort dömts för bland annat skattefiffel.

Foto: Dana Verkouteren/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X