Annons
X
Annons
X

Rikspolischefen vill kartlägga ofredanden

Efter uppgifterna om ett stort antal sexuella övergrepp i samband med Stockholmsfestivalen We are Sthlm, och i Kalmar på nyårsafton, vill rikspolischefen Dan Eliasson nu kartlägga problemet i hela landet.

(uppdaterad)
Sexövergrepp i offentliga miljöer
[object Object]
Rikspolischefen Dan Eliasson under en presskonferens om polisens hantering av sexövergreppen på Stockholmsfestivalen We are Sthlm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Dan Eliasson var han helt ovetande om både händelserna på festivalen We are Sthlm, där unga flickor utsattes för sexuella trakasserier både 2014 och 2015, och om att polisen valt att tiga om det som hänt. Det berättade han på en pressträff på måndagen.

I SVT:s Aktuellt på måndagskvällen öppnar han för att kartlägga omfattningen av liknande övergrepp i hela landet.

– Jag kommer att be samtliga regionchefer och chefen för Nationella operativa avdelningen att göra en genomgång av läget i landet för att se om det här med sexuella ofredanden är ett samhällsfenomen som växer i omfattning och om vi behöver göra mer, och om arrangörer vid tillställningar behöver gör mer. Men det är lite tidigt att dra några slutsatser, säger Dan Eliasson.

Annons
X

Han sa också att det är uppenbart att något har gått fel och han vill få klarhet i vad för typ av fel som har begåtts av polisen.

– Jag vänder mig emot att vi aktivt skulle ha mörklagt något, men det är nog illa om vi inte kunnat ge saklig och korrekt information.

Dan Eliasson säger att han är bekymrad över det som hänt i Stockholm och i Kalmar. Det var allmänt stökigt i centrala Kalmar under nyårsafton och efteråt har polisen registrerat många anmälningar om sexuellt ofredande av kvinnor på Larmtorget i centrum.

Annons
Annons
X

Rikspolischefen Dan Eliasson under en presskonferens om polisens hantering av sexövergreppen på Stockholmsfestivalen We are Sthlm.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X