Annons
X
Annons
X

Rikspolischefen: ”Omfattning långt utöver det acceptabla”

”Förjäkligt”, anser rikspolischefen Bengt Svenson om uppgifterna att tusentals romer registretas av polisen i Skåne. Han har nu uppmanat samtliga polismyndigheter att se över sina register. Men att det skulle finnas fler kartläggningar i samma stil tror han inte.

– Då skulle jag bli ytterligt besviken.

Rikspolischefen Bengt Svensson.
Rikspolischefen Bengt Svensson. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT

När rikspolischef Bengt Svenson öppnade tidningen på sitt landställe strax efter klockan halv fem i morse möttes han av
nyheten att tusentals romer registrerats av polisen i Skåne. Hans första tanke var att uppgifterna inte kunde stämma, berättar han. Efter att ha hört Morgonekot i bilen en dryg timme senare säger han sig ha börjat ana att det fanns grund för påståendena – ”och sedan började telefonen ringa”.

– Då förstod jag att man i Skåne jobbade med frågan och ganska snart därefter fick jag förståelse att det fanns någonting som i allt väsentligt överensstämde med det som DN skrev, säger han.

På frågan hur han reagerade på informationen svarar han:

Annons
X

– Jag tycker att en del utav uppgifterna är fullständigt oacceptabla; att barn registreras, att personer som är avlidna finns i de här registren. Jag kallar det register, sedan finns det personer som säger analysfil och sådant men för mig är det ett register. Jag vet på ett ungefär vilka register vi får föra och för mig förefaller det här vara en omfattning som är långt utöver det acceptabla.

– Jag tycker det är mycket tråkigt för att inte säga förjäkligt rent ut sagt, säger han.

Varje myndighet ansvarar enligt Bengt Svenson för sina egna register. Därför är det Skånepolisen som ska hantera den här frågan, menar han, och konstaterar att polisen i Skåne nu anmält sig själva till enheten för polismål. Han tillägger att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden i morgon kommer att åka till Skåne för att gå igenom ärendet och att Skånepolisen startat sin egen utredning kring händelsen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kräver att det här utreds i botten så att vi vet vad som egentligen har varit och varför man gjorde det här och varför man inte har fått kontrollen på ett bättre sätt.

  Vad har du fått för förklaring till att polisen har överskridit sina befogenheter?

  – Min uppgift är nu att låta de som ska titta på detta ur ett utredningsperpektiv; åklagare och integritetsskyddsnämnden, att de får hantera det här ärendet utan inbladningar utan andra. Därför ställer jag väldigt få frågor kring det här ärendet. Jag förlitar mig på de utredningar som görs och därefter tar jag ställning till vad som eventuellt behöver göras.

  Varför tror du att det kom fram på det här sättet? Varför har det inte slagits larm tidigare?

  – Jag tycker det är märkligt att man inte haft den egenkontrollen, men hur det här har kommit fram och hur det kommer sig att Dagens Nyheter hade den här uppgiften, det vet inte jag och vi ska naturligtvis inte efterforska det heller. Men jag tycker det är märkligt att det inte blivit en diskussion på myndigheten.

  Bengt Svenson säger att det är viktigt att komma ihåg att polisen måste ha möjlighet att föra register för att ”förhindra, uppdaga, och utreda” brott.

  – Det är reglerat väldigt väl vad vi får göra. I vissa fall får vi registrera folk som inte är misstänkta för brott men då är noggrant regelrat hur man också ska markera att de personerna inte är misstänkta för brott. Huruvida detta har skett eller inte, det är det utredningen får visa.

  – Men jag tycker att omfattningen förefaller vara obegripligt stor, och det har i vart fall innehållit personer som inte kan begå brott. Jag har under mina 30 år inom polisen inte haft några besvär med barn under fem år som brottslingar. Det krävs massa förklaringar för att man ska få ett perspektiv på det här och jag ser inga rimliga skäl till att ha sådana här registreringar, fortsätter Bengt Svenson.

  Han har i dag bett samtliga polismyndigheter att se över sina register och hur de hanteras. Det behöver inte betyda att det finns en misstanke om att de används fel, betonar han, men menar att det är viktigt med en bra registervård. En uppgift kan mycket väl ha varit legitim i något skede, men gallras den inte kan den bli en olaglig uppgift, förklarar Bengt Svenson.

  Några fler, likande register säger han sig inte känna till.

  – Jag har väldigt svårt att föreställa mig att det här skulle vara något som finns någon annanstans. Då skulle jag bli ytterligt besviken.

  ”För tanken till 30-talets Tyskland” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Rikspolischefen Bengt Svensson.

  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X