Annons
X
Annons
X

”Vi kan inte plötsligt agera som på film”

Polisens insats i samband med helikopterrånet igår ifrågasätts från flera håll – men rikspolischefen Bengt Svenson tror inte att de två helikoptrarna hade gjort någon skillnad i jakten på rånarna även om de kunnat lyfta. Nu har polisen JO-anmälts av två privatpersoner.

Den stulna helikoptern bärgas sedan den hittats efter rånet.
Den stulna helikoptern bärgas sedan den hittats efter rånet. Foto: YVONNE ÅSELL

Helikopterrånet i Västberga

Här inträffade rånet hitta.se Här har polisen hittat helikoptern hitta.se Varför skyddades inte polishelikoptern? blogg.svd.se

RIKSPOLISCHEFEN BENGT SVENSON OM KRITIKEN EFTER RÅNET

Det är två personer från Norrtälje och Stenungsund som vill att JO granskar om polismyndigheten begått något fel i arbetet. Men rikspolischef Bengt Svenson tillbakavisar kritiken.

– Folk verkar tro att vi hade fått tag på de här personerna om vi bara hade kunnat lyfta men så enkelt är det inte – helikoptrarna hade inte varit avgörande. Bara för att vi har fått kriminella som agerar som på film kan inte vi plötsligt börja agera som på film, säger rikspolischefen Bengt Svenson till SvD.se.

Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk Handel ifrågasätter Bengt Svensons slutsats att helikoptrarna inte hade varit avgörande för utgången under gårdagen.

Annons
X

– Det är skitsnack. Det är klart att polisen kunde ha fått ett bättre försprång om de kunnat använda sina helikoptrar. Att man i en huvudstad som Stockholm kan lämna sina enda helikoptrar obevakade är inte klokt. Bengt Svenson borde sätta sina bästa utredare på att snabbt fixa fram ett bygglov istället för att låta dem gräva i gamla olösta fall, säger han upprört till SvD.se.

Även Martin Viredius, tredje vice ordförande för Transport och ansvarig för bevakningsbranschen är kritisk till polisens insats och hoppas att den efterföljande debatten om säkerheten kring helikoptrarna leder till bättre rutiner.

– Det faktum att det gick så enkelt att sätta polisen ur spel är illa, för att inte säga pinsamt, säger han till SvD.se.

Att de två helikoptrarna förvarats så lättillgängligt så att de kunde sättas ur spel kallar rikspolischefen ”beklämmande” och ”oacceptabelt” och försäkrar nu att de i framtiden kommer att förvaras på ett bättre ställe.

– Det finns flera alternativ, jag föreslår Berga som en snabb och fullgod lösning ur säkerhetsperspektiv. Jag känner inte till alla detaljer men jag är övertygad om att vi kommer lösa situationen så att det här inte kan upprepas.

Det är inte bara facket och Svensk handel som ifrågasätter polisens agerande under gårdagen. Flera läsarmejl har kommit in till SvD – många är upprörda över att polisen inte agerat snabbare samt att det varit så lätt att sabotera polisens egna helikoptrar. Många ställer sig också frågande till varför polisen inte sköt mot rånarna i helikoptern.

Rikspolischefen säger till SvD att han känner han sig förbannad över gårdagens spektakulära rån och att han under det gångna dygnet funderat mycket på polisens insatser. Han betonar samtidigt att han har stor tilltro till sin organisation.

– Varje gång något sånt här händer tar man det personligt. Men jag har jobbat så långe i den här branschen att jag vet att brott alltid kommer att begås.

– Vi har fått bra resurser men det här lär inte vara sista gången jag vaknar med den här sortens känslor, säger han till SvD.se.

Bengt Svenson har förståelse för kritiken som kommer från flera håll men säger samtidigt att en situation likt gårdagen inte är så enkel som den kanske kan verka för allmänheten.

– Vi har ett ansvar för både gärningsman, oss själva och den personal som fanns inne i depån – det finns många att ta hänsyn till. Vi måste agera professionellt inte emotionellt och tand-för-tand, säger han till SvD.se.

Det var i går morse som ett oklart antal personer tog sig in värdedepån i Västberga med hjälp av en helikopter samtidigt som en misstänkt bomb placerades intill polisens egna helikoptrar vid Myttingen på Värmdö. De är fortfarande oklart hur mycket pengar rånarna fick med sig men polisen och värdeföretaget G4S bekräftar att det handlar om flera väskor och en obekräftad summa. G4S har även utfäst en belöning för information som leder till att brottet klaras upp.

Annons
Annons
X

Den stulna helikoptern bärgas sedan den hittats efter rånet.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 16

Så gick rånet till: En helikopter landade på onsdagsmorgonen på taket på G4S värdedepå i Västberga.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 2 av 16

Polisen fick larmet 05.19 och spärrade av området kring G4S värdedepå.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 3 av 16

–Det är ett enormt pådrag med tungt beväpnade poliser med västar. Även G4S:s egen personal patrullerar, berättar ett vittne.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 4 av 16

Polisens insatsstyrka tar sig in i G4S värdedepå i Västberga.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 5 av 16
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 6 av 16

Nationella insatsstyrkan säkrar byggnaden i samband med rånet.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 7 av 16
Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 8 av 16

Polisens insatsstyrka tar sig in i G4S värdedepå i Västberga.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 9 av 16

Polisens insatsstyrka tar sig in i G4S värdedepå i Västberga.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 10 av 16

Polisen tar hand om de personer som hölls fångna av rånarna inne i G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 11 av 16

Polisen misstänker att polishelikoptrarna i Myttinge på Värmdö har utsatts för sabotage. Här har vägen spärrats av.

Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX Bild 12 av 16

Helikoptern hittades i Skavlöten Arninge, norr om Stockholm.

Foto: LARS PEHRSON Bild 13 av 16

Hundpatrull söker av området i närheten av helikoptern.

Foto: LARS PEHRSON Bild 14 av 16

Polisen söker igenom helikoptern och säkrar DNA-spår. Samtidigt sker efterforskningar efter rånarna i omgivningarna kring Arninge.

Foto: LARS PEHRSON Bild 15 av 16

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 16 av 16
Annons
X
Annons
X