Annons
X
Annons
X

Rikshems ordförande Mats Mared avgår

Mats Mared lämnar Rikshems styrelse, erfar SvD Näringsliv.
Han säger att han avgår i protest mot att vd Jan-Erik Höjvall får lämna bolaget. Sedan i höstas har därmed tre av Rikshems nyckelpersoner meddelat sin avgång, i spåren av den kritik som riktats mot bolagets ledning.

Ägarturerna i Rikshem
[object Object]
Rikshems ordförande, vd och vice vd: Mats Mared, Jan-Erik Höjvall och Ilija Batljan. De är tre av Rikshems nyckelpersoner som har meddelat sin avgång sedan i höstas. Foto: Rikshem, Lars Pehrson

Turbulensen fortsätter på Rikshem. I dag kan SvD Näringsliv avslöja att Mats Mared nu på eftermiddagen lämnar Rikshems styrelse i protest mot att vd Jan-Erik Höjvall får lämna bolaget. Något som ägarna AMF och Fjärde AP-fonden meddelade tidigare på torsdagen.

– Jag avgår för att jag inte tycker som ägarna vad gäller vd:n. Jag tycker att det är fel, säger Mats Mared i ett samtal med SvD Näringsliv och fortsätter:

– Jag har jobbat med Höjvall i fem år. Det var han och jag som startade bolaget en gång i tiden tillsammans med Fjärde AP-fonden. I fem år så har vi gett en snittavkastning på 24 procent per år och därigenom ökat pensionärernas och försäkringstagarnas pensionskapital med 6 miljarder kronor, säger Mared vidare.

Annons
X

Precis som i Jan-Erik Höjvalls fall väntas Mared lämna sin post senast på fredagen den 11 mars, i samband med Rikshems årsstämma.

Rikshem har haft det skakigt det senaste halvåret. Under hösten avslöjades det att flera direktörer, inklusive vd Jan-Erik Höjvall och vice vd Ilija Batljan har plockat ut tiotals miljoner kronor i närmast riskfri avkastning. Något som ledde till att vice vd och tidigare S-toppen Ilija Batljan fick gå så sent som i december.

Några dagar senare inledde ägarna, AP4 och AMF, en oberoende granskning för att reda ut oklarheter och intressekonflikter i bolaget. Initiativet togs då av Rikshems styrelseordförande Mats Mared.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Granskningen, som genomfördes av revisorn Martin Krüger på KPMG, kunde visa en rad tveksamma affärer kopplade till vd:n Jan-Erik Höjvall. Men Rikshems styrelse beslutade ändå att ge Höjvall fortsatt förtroende, vilket även stöttades av AP4, med vd Mats Andersson i spetsen.

  Men blåsten tilltog i bolaget och kort därefter kom ännu ett avslöjade att Höjvall drivit ett eget fastighetsbolag vid sidan om. Trots att styrelsen svarade att Höjvalls bolag hade godkänts, fortsatte den andra storägaren AMF att rikta skarp kritik mot vd:n.

  Så sent som i februari sade AMF att Höjvall hade förbrukat sitt förtroende och ifrågasatte därmed sitt ägande med honom kvar på posten. I början av veckan tvärvände också AP4 i frågan och sade till Rikshems ordförande Mats Mared att Jan-Erik Höjvall saknade förtroende att leda bolaget. Det ledde slutligen till att AP4 kom överens med AMF om en uppstädning.

  – Jag är glad vi har fått en samsyn i vd-frågan. Det är utan tvekan den bästa lösningen för alla. Inte minst för Rikshem själv som nu kan få arbeta i lugn och ro, sade Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef på AMF till SvD Näringsliv efter torsdagens besked.

  Även AP-fondens vd Mats Andersson, som också nyligen meddelade att han avgår från sin post, bekräftade att pensionsjättarna till slut har enats om saken och att båda behåller sitt ägande i Rikshem.

  – Vi har kommit överens om att vi tillsammans vill äga Rikshem. Vi har också sagt att det är dags att hitta en ny vd för nästa steg i Rikshems utveckling, sade Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson till SvD Näringsliv.

  **Vad fick er att ändra er? **

  – Det håller vi för oss själva. Det viktigaste är att vi är överens om Rikshems framtid.

  Annons
  Annons
  X

  Rikshems ordförande, vd och vice vd: Mats Mared, Jan-Erik Höjvall och Ilija Batljan. De är tre av Rikshems nyckelpersoner som har meddelat sin avgång sedan i höstas.

  Foto: Rikshem, Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X