Riksgäldskontoret dränks av Nigeriabrev

Skojare från bland annat en rad afrikanska stater tror att de kan lura skjortan av svenska statens upplåningsmyndighet Riksgäldskontoret. Myndigheten formligen dränks av så kallade Nigeriabrev.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det började i försiktig skala. Under 2002 kom det bara in sju Nigeriabrev till Riksgäldskontoret. Året därpå var antalet uppe i 83 stycken. Och hittills har man registrerat ett 40-tal brev, alltså ungefär ett varannan dag.
Det handlar om rena bedrägeriförsök. Avsändarna finns i en rad afrikanska stater som Nigeria, Kongo med flera och de påstår sig vara professorer, högre tjänstemän eller släktingar till andra prominenta personer. De målar upp de mest fantastiska historier, lovar guld och gröna skogar och begär att få ett svenskt bankkontonummer för att kunna sätta in sina ofantliga penningsummor. Motprestationen är att mottagaren betalar in ett smärre belopp.
Riksgäldskontoret diarieför varje brev, oftast mejl, och lägger dem till handlingarna. Någon polisanmälan görs däremot inte. Polisens råd är annars att man skall anmäla. Hittills har bedragarna inte haft någon framgång hos Riksgäldskontoret men enligt polisen luras årligen godtrogna svenskar på mångmiljonbelopp.

Annons
Annons
Annons