Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jonas Fröberg: Riksgälden retar upp EIB

Låt Antonov gå in i Saab och undvik konkurs. Håll honom utanför och Saab kan falla. Det är kärnfrågan och regeringen är klämd mellan Riksgälden som är positiv och EIB, som är njugg till Antonov. Samtidigt avgick i går den enda svensken I EIB:s ledning, Eva Srejber.

(uppdaterad)

Frågan om Vladimir Antonov får gå in som delägare och lägga pengar i det starkt blödande Saab har dragits i långbänk hos Europeiska investeringsbanken, EIB. Nu är frågan brännhet. Saab kämpar i sin kassakris. I går började lönerna betalas ut. Men man måste få igång produktionen.

I går fick Saab ytterligare en liten tids andrum med ett lån på cirka 230 miljoner kronor ur fonden Gemini, som är ägare i Saab och har nära kopplingar till Antonov. Men det räcker inte.

Om Antonov får gå in som ägare har han lovat att satsa upp till en miljard kronor som kan ge ytterligare respit.

Annons
X

Ägarfrågan kräver fyra parters godkännande: Riksgälden, svenska regeringen, GM och EIB. Alla har vetorätt. Det har utvecklats till rena snurren där Saab kastats runt som en het potatis som ingen vill ta i. Mitt i dramatiken avgår nu EIB:s svenska vicechef, Eva Srejber. Hon har suttit som en av åtta vicechefer för Europeiska investeringsbanken sedan 2007. Hennes förordnande går ut i dag, sista juni. Hon ersätts av den tidigare österrikiske finansministern Wilhelm Molterer. Därmed har Sverige inte längre någon representant i EIB:s ledning. SvD Näringsliv sökte i går Eva Srejber, men hon uppgavs sitta upptagen i möte.

Här är läget hos alla parterna:

1 Riksgälden som utrett ägarfrågan åt regeringen godkände Antonov som ägare den 27 april.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2 Regeringen ville inte säga ja, trots att Riksgälden utrett frågan åt dem, utan säger sig invänta EIB:s och GM:s hållning. Anledningen är att EIB tidigare i vår visat att man haft problem med Vladimir Antonov. Det var när Antonov i april ville köpa fastigheterna i att Saab för att frigöra kapital för Saab. Enligt källor satte då EIB som krav att Saab skulle lösa hela sitt lån i EIB, vilket blev omöjligt.

  3 Från EIB har det varit ekande tyst. Enligt vad SvD Näringsliv erfar har EIB gjort egna utredningar och haft problem med Antonov. Det är oklart om det beror på granskningen eller om det finns andra skäl. De har också tagit del av Riksgäldens utredningar. Nya uppgifter säger att det finns en irritation inom EIB:s ledning över Riksgäldens granskning som de inte tyckte var djuplodande nog. Samtidigt uppges Riksgälden vara irriterad över EIB:s långa handläggningstider. EIB:s hållning hittills, enligt flera källor, är att de helst vill gå ur Saab med EIB-lånet. Saab har hittills lyft drygt 2 miljarder kronor i lån, som då skulle behöva regleras.

  En anledning är att EIB-lån skulle ges till projekt i ”friska” bolag. Nu har Saab fallit ur sin affärsplan och behöver stora pengar för att kunna fortsätta. EIB kan inte ge pengar till vanlig drift i en likviditetskris – det som Saab behöver just nu. Enligt källor är det därför EIB inte betalat ut en delutbetalning på 260 miljoner kronor till Saab – som då behöver mer pengar från annat håll först.

  Antonovärendet har behandlats i den så kallade kreditkommittén – som består av EIB:s åtta vicechefer. De sammanträder en gång per vecka. Det var där Eva Srejber satt fram till i går. Det är oklart vad hennes avgång betyder för Saab.

  4 GM måste också godkänna Antonov som ägare och finansiär. Där rör det på sig. GM har officiellt godkänt att Antonov kommer in.

  Men GM vill – liksom EIB – gå ur Saab och GM:s villkor är, enligt källor, att Antonov köper loss deras så kallade preferensaktier (som är ett slags lån). De är värda runt 2 miljarder kronor, men enligt olika källor köper Antonov ut dem för runt 800 miljoner kronor.

  Enligt andra källor vill GM att svenska regeringen kontaktar GM och att de tillsammans godkänner Antonov.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X