Annons
X
Annons
X

”Riksdagsplats ger inte ny världsbild”

Avslöjandena om SD-topparnas krogkväll kommer inte att leda till minskat stöd för SD hos kärnväljarna samtidigt som det kommer att stärka de som redan tar avstånd från partiet, tror idéhistorikern Ulla Ekström von Essen, som menar att toppstyrning inom SD kan vara orsaken till de läckta filmerna.

LÄS MER:
SD-toppar beväpnade sig med järnrör

Erik Almqvist (SD).
Erik Almqvist (SD). Foto: INGVAR KARMHED

Ulla Ekström von Essen, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola, har studerat bland annat Sverigedemokraternas historia och bakgrund. Hon är inte det minsta förvånad över det som framkommit i de inspelningar Expressen publicerar, som att partiets nu avgående ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist använder tillmälen som ”babbe”, ”hora” och ”blatte-lover” och att Erik Almqvist tillsammans med den rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth och Sverigedemokraten Christian Westling beväpnar sig med järnrör.

– Jag har mer väntat på när det skulle bli uppenbart hur de är. Det är märkligt att Erik Almqvist och Kent Ekeroth har suttit på de positioner som de haft med det förhållningssätt som de har, säger Ulla Ekström von Essen.

LÄS ÄVEN:
SDU: ”Det var fel att peta Erik Almqvist”

Annons
X

Hon tycker att det är konstigt att liknande avslöjanden inte kommit tidigare

– Alla inom SD har inte samma extrema förhållningssätt som Ekeroth och Almqvist, men många människor tycker och tänker så här. Det visar också reaktionerna man ser ute på nätet. Många ställer upp för Almqvist, säger Ulla Ekström von Essen.

LÄS MER:
#Dethärärmittland: Hashtag på trendlista

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon poängterar att SD är sprunget ur vit makt-rörelsen, som i sin tur har rötter i fascismen, och därifrån har SD ärvt en auktoritär och toppstyrd organisation utan demokratisk tradition. Hon tror att det nu leder till slitningar i partiet, när ledningen vill städa upp och förändra bilden utåt.

  – Om man vill genomföra den här typen av ganska radikala förändringar på ytan, man talar om att städa upp, så är det ganska självklart att det börjar röra på sig i leden. Då kan det bli så att man försöker klippa till andra man inte gillar. Det är ett allvarligt problem för SD.

  De läckta filmerna tror Ulla Ekström von Essen kommer att leda till en ökad polarisering kring Sverigedemokraterna. Deras anhängare upplever att partiet utsätts för orättvis bevakning och blir än mer övertygade i sitt stöd. De som ogillar SD får vatten på sin kvarn. Däremot kan SD förlora potentiella nya väljare.

  – Om man tänker sig att det fanns en viss väljargrupp som lättat lite på sin skepsis mot partiet, så kommer de nog att bli skeptiska igen när de ser det här. Partiet vill vända sig till kvinnor, men här uttalar sig Almqvist kvinnofientligt och sexistiskt. Det är en stark antifeministisk kraft som finns i partiet som man inte är särskilt medveten om hur man ska motarbeta.

  Ulla Ekström von Essen tror inte att SD kommer att lyckas städa upp i leden och bli ett rumsrent parti, för då måste en närmast total ideologiförändring genomföras.

  – Bara för att man skaffar sig en riksdagsplats så får man inte en ny världsbild.

  LÄS MER:
  SD-toppar beväpnade sig med järnrör

  LÄS ÄVEN:
  SD-topp sa blatte-lover och hora – avgår

  Annons
  Annons
  X

  Erik Almqvist (SD).

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X