Riksdagsmännen hoppas på Kerry

Sveriges riksdagsmän vill ha ett maktskifte i USA. Bort med George W Bush och in med demokraternas kandidat John Kerry. En enkätundersökning som SvD gjort visar att 80 procent av riksdagsledamöterna helst ser Kerry vid makten efter presidentvalet i november. Kvar på republikanernas sida står moderaterna och delar av kristdemokratin.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Den sittande presidenten George W Bush är republikanernas kandidat. Han har stort stöd i den kristna högern och kommer i valrörelsen att fokusera på kampen mot terrorismen och landets säkerhet. Han är känd abortmotståndare och mot äktenskap mellan homosexuella.
”John Kerry är det demokratiska partiets kandidat. Han beskrivs som liberal och brinner för utbildningsfrågor. Hans inställning till kriget i Irak har varit kluven, men han har i valrörelsen sagt att han förespråkar att den amerikanska operationen backas upp av Nato. Kerry har stort stöd bland krigsveteranerna.

”Det amerikanska presidentvalet hålls den 2 november i år. Under våren och sommaren utser partierna sina kandidater genom primär- och provval i alla delstater. Att George W Bush blir republikanernas kandidat har stått klart. För demokraterna, som började med nio kandidater, har nu John Kerry vunnit valen i tillräckligt många delstater för att anses ha konkurrerat ut sina motståndare. I sommar håller partierna sina konvent där
deras kandidater formellt utses och därefter drar den riktiga presidentvalskampanjen igång.
i Valet hålls den 2 november
Den svenska opinionen har varit hård mot president George W Bush och det speglas också när riksdagsledamöterna ger sina svar på frågan ”Vem, av George W Bush och John Kerry, ser du helst som amerikansk president efter valet i november?”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons