Annons
X
Annons
X

Riksdagsledamot om registreringen: Måste kunna kartlägga

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson publicerade på onsdagen ett blogginlägg där han tycks försvara polisens registrering av romer. ”Hur ska polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottstatistiken?”, skriver Alfsson i inlägget som publicerades vid lunchtid på onsdagen.

STOCKHOLM 20101012
Thoralf Alfsson, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 

Thoralf Alfsson (SD).
STOCKHOLM 20101012 Thoralf Alfsson, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Thoralf Alfsson (SD). Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

I sitt blogginlägg, ”Inte lätt att vara polis”, frågar sig Thoralf Alfsson hur polisen ska ”kunna lösa brott om man inte får bedriva underättelseverksamhet och kartlägga kriminella grupperingar”.

I Skånepolisens register finns totalt 4 029 personer, vuxna som barn. 52 tvååringar är med i registret. Många av personerna är ostraffade.

– Mitt inlägg handlar bara om hur svårt det är vara polis, att ha krav på sig och samtidigt vara bakbunden. Det är rätt att upprätta register innehållande etnisk bakgrund när det gäller personer som begått brott. Att avlidna och spädbarn finns i register är givetvis inte rätt, säger Thoralf Alfsson till SvD.

Annons
X

Han jämför i bloggen registreringen av romer med den som enligt honom uppenbart görs av polisen och Säpo gällande islamister och MC-gäng. Han skriver också att registret över romer innehåller sådana uppgifter som finns att tillgå på nättjänster som sajterna ”Hitta” och ”Ratsit”. Vad polisen gjort är endast att lägga till släktförhållanden, menar han.

”Faktum är ju att många privatpersoner lägger upp sin släktforskning på nätet i dag”, skriver han.

Men i Sverige är det olagligt att upprätta etniskt baserade register. Uppgifter om etnicitet får endast vara med i register som inte har etnicitet som grund och då endast om de är absolut nödvändiga för polisens arbete, menade grundlagsexperten
Johan Hirschfeldt i måndags. Registret kan också vara ett brott mot Europakonventionens artikel 8, som slår fast rätten till skydd för privat- och familjeliv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tycker du att Europakonventionen är felaktig på den här punkten?

  – Nej, det enda jag tycker är att det är svårt att vara polis idag, säger Thoralf Alfsson.

  Thoralf Alfsson menar att vi måste acceptera att polismyndigheten registrerar personer efter vilken grupp de tillhör, även om det kan handla om vilket land man kommer ifrån. Han skriver att det är så polisen kan bli mer effektiva i sitt arbete och på så vis lagföra fler brottslingar.

  – Man ska inte registreras enbart på grund av etnicitet. Men om det finns andra kopplingar. Mellan bakgrund och till exempel narkotikasmuggling, säger Thoralf Alfsson.

  ”Orkar inte med fler rubriker” svd.se Trycket ökar på regeringen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  STOCKHOLM 20101012 Thoralf Alfsson, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Thoralf Alfsson (SD).

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X