Annons
X
Annons
X

Riksdagsdebatt om sjukförsäkringen

Riksdagen debatterar regeringens kontroversiella förslag till ny sjukförsäkring. SvD.se följer debatten.

Foto: TV4

Tidigare artiklar:

Ett fullständigt misslyckande i jobbpolitiken och en havererad arbetslinje. Så summerar Veronica Palm (S) regeringens förslag till ny sjukförsäkring.

– Vi ser effekterna av de hårda och djupt cyniska beslut den här regeringen genomfört. Pengarna för att göra att sjuka människor får stöd finns inte, de har gått till skattesänkningar till dem som har det bäst, säger hon i sitt tal i riksdagsdebatten.

Annons
X

Veronica Palm beskriver sjukförsäkringen som en stupstock ”som kastar ut sjuka människor ur välfärden” och hon beskyller regeringen för att ha stämplat sjuka människor som lata fuskare.

– Nu visar det sig att människor som var sjukskrivna faktiskt var sjuka. Det är de som nu kastas ut. Det krävs en aktiv politik för rehabilitering och återgång till arbete. Hur länge dröjer det innan regeringen hittar på ett nytt panikförslag? Gör om, gör rätt, säger hon.

Vänsteroppositionen går hårt åt regeringen och förslaget till förändringar i sjukförsäkringen. LiseLotte Olsson (V) kallar de kompletterande förändringarna i förslaget för ”brandutryckningar”. Hon räknar upp exempel på människor som påverkas av förslaget, vars enda ”brott är att de haft mage att vara sjuka längre än borgarregeringen tillåter”.

– Var finns empatin och förståelsen? Har ni glömt att kolla verkligheten när ni skrev det här förslaget? säger hon från talarstolen.

Gunvor G. Ericson (MP) ser förändringarna i sjukförsäkringen som ideologiska och kallar förslaget ”ett hafsverk”.

– Det räcker nu, regeringen. Er politik slår undan benen på svårt sjuka. Jag vill inte ha den hårda och kalla attityd som breder ut sig mot svaga och sjuka. Sluta jaga enskilda individer som om de vore fuskare.

Gunnar Axén (M) går till motangrepp genom att kritisera socialdemokraternas sjukförsäkringspolitik åren före den borgerliga alliansen tog makten 2006.

– Hur var det ni socialdemokrater sa? Alla ska med. Men ni lämnade många bakom er. Jag undrar hur många år av liv som gick till spillo på grund av socialdemokraternas passiviserande sjukförsäkringspolitik, säger han.

Gunnar Axén avbryts mitt under sitt tal av en protesterande åhörare. Talmannen tystar honom och mannen blir avhyst från kammaren. En händelse som LiseLotte Olsson i ett senare replikskifte använder i sin retorik.

– Han är ute i verkligheten och vet hur det ser ut. Människor är oroliga och det är inte vi som skrämmer upp dem. Det är er politik, säger hon.

Solveig Zander (C) säger att alla människor måste få en chans att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Hon påpekar att hon förstår att folk är oroliga för vad som ska hända när de överförs till Arbetsförmedlingen men att man inte behöver måla upp ett skräckscenario.

Lars Gustafsson (KD) menar att det ofta uppstår turbulens när man inför nyordningar och att det ligger i sakens natur att oppositionen kritiserar förslaget.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) försvarar den nya sjukförsäkringen och kritiserar socialdemokraternas sjukförsäkringspolitik under 1990-talet och början av 2000-talet.

– Vi behöver förändra och reformera efter decennier av försummelser där problemen gömdes och människor glömdes bort, säger hon.

– Jag vill inte medverka till att vi fortsatt låser in människor, det är ett cyniskt sätt att tänka. Jag kommer aldrig ge upp hoppet om att alla kan bidra, att alla behövs och att alla kan få en andra chans. Vi tänker inte använda sjukförsäkringspolitiken som en arbetsmarknadsåtgärd.

Cristina Husmark Pehrsson säger att hon förstår den oro många människor känner inför förändringen. Hon menar att regeringen kommer att följa förändringen noggrannt för att den ska fungera som den är tänkt och pekar på behovet av reformer.

– Syftet med förslaget och andra förslag kopplade till detta är att skapa en bro mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken, så att man inte hamnar i diket däremellan.

LIVE-TV: Riksdagsdebatt om sjukförsäkringen

Annons
Annons
X
Foto: TV4 Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X