Riksdagsavhoppen oroar inte ledarna

De många avhoppen bland riksdagsledamöterna väcker ingen större oro hos gruppledarna för de största partierna. Det är bra med rörlighet i riksdagen, säger gruppledaren Sven-Erik Österberg (S).

Under strecket
Publicerad
Annons

När tre år av mandatperioden har gått har 30 riksdagsledamöter redan packat väskan och lämnat sin avskedsansökan, i förtid. Men siffrorna oroar inte Lars Lindblad, gruppledare för Moderaterna, trots att mer än var tredje avhoppare - 11 stycken - kommer från den moderata gruppen. Lars Lindblad säger att han för samtal med var och en som lämnar sitt uppdrag, och pekar bland annat på att många moderater har gått till andra politiska uppdrag, inom EU och i kommuner och landsting.

– Den moderata gruppen utökades från 55 till 97 ledamöter, efter vårt historiskt bästa val. Många hade säkert inte räknat med en plats i riksdagen, och om de då erbjuds en ledande roll i sin kommun som de väntat på länge, så är det inte konstigt att de tar den, säger Lars Lindblad. Men att 8,6 procent av ledamöterna redan lämnat sina uppdrag är exceptionellt. 30 avhopp är det högsta antalet sedan enkammarsystemet infördes 1971, med undantag för mandatperioden 1994-98, enligt uppgifter som kammarkollegiet har tagit fram. Men att riksdagen skulle ha blivit mindre attraktiv för politikerna att verka i tror inte Sven-Erik Österberg, gruppledare för Socialdemokraterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons