”Riksdagens stöd till pristagarna räddar liv”

Jakob von Uexkull lämnar över priset till Ruth Manorama vid en ceremoni i riksdagen 2006.
Jakob von Uexkull lämnar över priset till Ruth Manorama vid en ceremoni i riksdagen 2006. Foto: Anders Wiklund/TT

Det faktum att vi fått ta emot Right Livelihood-priset i Sveriges riksdag fortsätter att vara oerhört värdefullt för oss och vårt arbete. Vi är djupt oroade över de möjliga konsekvenserna om Riksdagsstyrelsen väljer att ­avsluta traditionen med prisutdelning i riksdagen, skriver Right Liveli­hood-pristagare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi som skriver denna text har vigt våra liv till att försvara mänskliga rättigheter och verka för demokrati, jämställdhet och hållbarhet i olika delar av världen. Vi delar alla den stora äran att ha tilldelats Right Liveli­hood-priset, det ”Alternativa Nobelpriset”, i Sve­riges riksdag. Riksdagsledamöter, representanter för det svenska samhället samt journalister från hela världen hedrade oss med sin närvaro.

Det är med stor oro som vi nåtts av beskedet att den över 30-år långa traditionen med utdelning av Right Livelihood-priset i riksdagen nu är hotad. Att vi tilldelades det prestigefyllda priset i just denna byggnad visade omvärlden att Sveriges befolkning och deras folkvalda representanter är djupt engagerade i demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen och står upp för människorättsförsvarare oavsett var de lever och verkar.

Annons
Annons
Annons