Annons
X
Annons
X

Riksdagen ska inte vara en skyddad verkstad

Det faktum att Thomas Bodström inte ­släpper taget om sitt vanliga arbetsliv är i allt väsentligt bra och värt uppmuntran.

id en första anblick är det lätt att rycka på axlarna och hålla med bloggaren
Den hälsosamme ekonomisten som kort och gott konstaterar att Thomas Bodströms utkvittade tid kan väl kvitta – ”han hade säkert röstat fel i alla fall”. Men det finns mer i den debatt som uppstått med anledning av
Kalla Faktas granskning av ledamöternas närvaro vid voteringarna i riksdagen, där Bodström blivit det mest omdebatterade exemplet.

Ibland kan man undra om Thomas Bodström är klonad, det är sant. Men det är svårt att göra annat än beundra hans arbetskapacitet. Nu har hans överaktiva sida dock blivit en fiende. Det är inte läge att anmäla intresse för Lars Lagerbäcks jobb som förbundskapten för fotbollslandslaget, om man säger så...

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visst, Bodströms frånvaro från voteringarna är kanske hög. Men det faktum att han fortsätter jobba och inte släpper taget om sitt vanliga arbetsliv är i allt väsentligt bra och värt uppmuntran. Dessutom är voteringarna knappast det viktigaste momentet i riksdagsarbetet. Då är saken i de flesta fall redan biff och utgången av omröstningen klar.

  Annons
  X

  Detsamma gäller övriga ledamöter som ibland uteblivit från plenarsessionerna för jobb och andra aktiviteter. Redan nu är plenisalen alltför befolkad av människor med livslångt partiengagemang, människor som knappt ens har ett vanligt yrkesliv i botten. Riksdagen borde ha mindre – inte mer – karaktär av skyddad verkstad. Politiken lider näppeligen brist på broilers.

  I somras rapporterades det (SvD 9/8) att rekordmånga riksdagsledamöter hoppar av sitt uppdrag mitt i mandatperioden. I diskussionen gavs flera talande perspektiv. Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, tidigare riksdagsledamot, förklarade att ”det finns inte riktigt arbetsuppgifter till alla.” Lena Wängnerud, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterade att ”det är ju ett misslyckande om riksdagen inte lyckas vara attraktiv.”

  Frånvaro, avhopp, tal om riksdagens ”attraktivitet”? Flera faktorer talar i samma riktning:

  Riksdagen, med sina 349 ledamöter, är alldeles för väl tilltagen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X