Annons
X
Annons
X

Riksdagen sa ja till ny FRA-lag

Riksdagen antog i går kväll en lätt omgjord variant av lagen som ger FRA rätt att spana i internet- och teletrafik. Men kritiken är fortfarande hård. Telekomföretagen planerar att uppvakta regeringen för att slippa kostnader för avlyssningen.

Mer om FRA-lagen

Läs även

”Skit är skit om än i flådigt inslagspapper.” Bloggcitatet, en parafras på Gustaf Frödings ”strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor”,sammanfattar kritiken av FRA-uppgörelsen.

Tisdagens dramatiska FRA-uppgörelse beskrivs som en seg­er för integriteten. Men det friserade lagförslag som igår röstades igenom med siffrorna 143 för, 138 emot och en nedlagd får högljutt motstånd.

Redan på tisdagskvällen, några minuter efter att centerriksdagsmannen Fredrick Federley yrkat på att alltihop skulle återremitteras till försvarsutskottet, exploderade den bloggvärld som de senaste veckorna så framgångsrikt lyft frågan högt upp på den politiska dagordningen.

Annons
X

Och domen var inte nådig. Vissa ser Fredrick Federley och parti­kollegan Annie Johansson som modiga förkämpar men det bestående intrycket blir ändå att hjälteglorian hänger snett. Den kompromiss som kritikerna drev igenom kallas för ”irrelevant kosmetika” och kritikerna själva för svikare. Raden av opublicerbara tillmälen och läsarkommentarer på Fredrick Federleys blogg är lång.

Under hela dagen demonstrerade hundratals upprörda FRA-motståndare utanför riksdags-huset och regeringens sista-minut­en-förändring har knappast vunnit allas gillande. Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, sågade förslaget redan i den första remissvändan och skräder inte orden den här gången heller.

–Det här är fullständigt oseriöst. Det är ju samma lag. Man har bara ägnat sig åt kosmetiska förändringar, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –De stora frågorna är fortfarande obesvarade. Det utvidgade mandatet. Det obestämda ”yttre hotet”. De parallella möjligheterna för polisen och Säpo att gå till FRA om de får nej i domstol. Alla sådana problem kvarstår.

  Stormen kring FRA har med andra ord inte bedarrat, men möjligen blåst upp på annat håll. Efter tisdagens känsloladdade dramatik var det nämligen mest formaliteter som avhandlades i riksdagshuset igår. På förmiddagen gick yrkandet om återremittering igenom, några timmar senare var det nya förslaget färdigt och tjugo över nio röstade riksdagen ja.

  Birgitta Ohlsson (fp) var ensam om att lägga ned sin röst:

  –I tisdags fanns det fortfarande mer än fyra alliansledamöter som var beredda att fälla förslaget. Men i och med förbättringarna så ändrade de flesta sig. När slaget ändå var förlorat så valde jag att lägga ned min röst. I respekt för partigruppen, säger hon.

  I den reviderade FRA-lag som nu röstats igenom får Datainspektionen i uppdrag att följa verksamheten hela vägen fram till kontrollstation 2011. Därtill utses en referensgrupp med personer som nomineras av riksdagspartierna.

  Regeringen tillsätter också en kommitté som utifrån ska följa verksamheten ur ett ”integritetsskyddsperspektiv” och slutligen inrättas en ny myndighet, utformad som en domstolsliknande nämnd. Granskare granskar med andra ord granskarna.

  –Inget av det där spelar någon roll i praktiken. Huvudfelet är fortfarande att man över huvud taget bygger systemet. Så snart man drar kabeln och börjar kopiera svenskarnas information så tappar vi kontrollen. Sedan kan de skriva hur många pappersregler de vill, säger Oscar Swartz, it-entreprenör och bloggare.

  Han får medhåll inifrån den smått folktomma riksdagen. Den nya FRA-lagen är nämligen både godkänd – och KU-anmäld. Vänsterledamöterna Marianne Berg och Alice Åström vill att man granskar om förslaget strider mot grundlagen.

  Men försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (s) var trots det allt annat än nöjd igår.

  –Vi voterar om samma lagförslag ikväll som vi inte kunde votera om i morse. Samtidigt ger man tillkänna att regeringen ska komma tillbaka till riksdagen med ett nytt lagförslag, säger han.

  –Den rimliga hanteringen vore att man skickade tillbaka hela ärendet till regeringen och sa att vi vill ha ett nytt förslag. Då kunde man ha processat det i lugn och ro och kanske kommit överens över blockgränsen, vilket är viktigt i de här frågorna.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X