Annons
X
Annons
X

Riksdagen röstade igenom fas 3-stopp

Riksdagen röstade ja, med röstsiffrorna 152 ja och 149 nej, till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX ARKIV

Riksdagens beslut innebär inte att det per automatik blir ett stopp för nya fas 3-anvisningar. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hukar på frågan om hon tänker lyssna på riksdagens beslut och ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att stoppa fas 3.

– Vi kommer att väga in det i våra fortsatta överläggningar, säger hon till TT.

– Men det kommer inte att bli ett idiotstopp, fortsätter hon.

Annons
X

Hon säger sig vara förvånad över den samlade oppositionens beslut eftersom hon kommit med flera förslag till förbättringar. I december bad hon Arbetsförmedlingen göra en utvärdering av fas 3-reglerna. Dessutom beslöt hon nyligen om att tillåta arbetsmarknadsutbildning även för fas 3-deltagare. Och en granskning av alla utförare, arbetsgivare, ska göras.

– Så oppositionen slår in öppna dörrar, säger hon.

Den samlade oppositionen har gått till hårt angrepp mot fas 3. Även KD har varit kritiskt.

Oppositionen lade via ett utskottsinitiativ fram ett förslag om att stoppa nya fas 3-anvisningar i väntan på att regeringen skulle utreda hur hanteringen av de långtidsarbetslösa kan göras bättre.

Missnöjet med hanteringen av de långtidsarbetslösa har varit stort.

– Vi har sett brister, det går att göra mycket bättre, säger Penilla Gunther (KD), arbetsmarknadsutskottet.

Men hon ger inte mycket för oppositionens strategi - att stoppa fas 3-anvisningarna.

– De överlåter till regeringen att komma med förslag, de har inga egna, säger hon och tycker att S-förslagen saknar konkret innehåll.

Hon ger arbetsförmedlingen mycket av skulden för att, som hon ser det, jobb- och utvecklingsgarantin, där fas 3 är den sista anhalten, inte fungerar.

– Det är en garanti, då måste människor få det som utlovas, säger hon.

Per Bill (M), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, är mycket kritisk till oppositionens utskottsinitiativ, som duggat tätt den senaste tiden och som tvingat minoritetsregeringen till reträtt. Bill talar om missbruk.

– Man bryter tydligt mot intentionerna i vad ett utskottsinitiativ ska vara. Det ska handla om att rätta till mindre saker i propositioner, eller att ha en mycket bred majoritet för att göra något som det är tidsnöd kring, säger Per Bill till SvD.se.

Men KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) är av annan åsikt. Han tycker det är bra att riksdagen blir mer aktiv.

Enligt Eriksson verkar regeringen ha svårt att hantera det parlamentariska läget.

– Då är det naturligt att det blir mer initiativ i riksdagen, säger han till SvD.se.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 2

Per Bill (M) vid riksdagens fas 3 omröstning på torsdagen. Riksdagen röstade ja, med röstsiffrorna 152 ja och 149 nej, till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.

Foto: TOMAS ONEBERG Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X