Annons
X
Annons
X

Riksdagen ändrade regeltext i efterhand

Efter att felen i Juholts hyresersättning blev omskrivna i medierna har riksdagen ändrat texten på hemsidan som förklarar reglerna.

Den nya texten anger tydligt att en ledamot bara får ersättning för sin egen del av hyran, något som kan ge sken av att reglerna är klarare än de är.

[object Object]
Bilden till vänster: Reglerna på riskdagens hemsida före den 10 oktober i år. Bilden till höger: Efter ändringen den 10 oktober. Här finns formuleringen om regler vid delad bostad med.

Sedan den 10 oktober, tre dagar efter att Aftonbladet först skrivit om att S-ledaren Håkan Juholt fått för mycket i hyresersättning, står det på riksdagens hemsida att ”bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.” Innan stod ingenting om reglerna för den som har en sambo.

Det är ju svårt att i efterhand föra in en sådan formulering och sedan klandra någon för att han eller hon tidigare inte gjort på det sättet.
Hans Strandberg.

De förhållningsregler som finns nämner inte specifikt hur man ska förhålla sig om man har en sambo.

Annons
X

Enligt riksdagens informationschef Karin Hedman var syftet med tillägget att klargöra reglerna för medier och allmänheten, eftersom man fick många frågor.

Hon kan inte svara på om man diskuterat att textändringen felaktigt kan ge sken av att reglerna är klarare än de i själva verket är.

Det är oklart vem som beslutade om tillägget, och vem som utformade den nya texten. Maria Skuldt, pressekreterare på riksdagen, skriver i ett mejl till SvD att den nya texten tagits fram i samråd med Riksdagsförvaltningen. Men chefen för förvaltningen, Marianne Bjernbäck, säger till SvD att hon inte vet vem som beslutat om ändringen på hemsidan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hans Strandberg, juridiskt ombud för Håkan Juholt, menar att det faktum att tillägget dök upp efter att historien dök upp i media tyder på att det här var en situation som ingen tänkt på tidigare.

  – I så fall borde ju den här formuleringen ha funnits med tidigare. Men det är först nu man flikat in att ”så ska reglerna tolkas”. Det är ju svårt att i efterhand föra in en sådan formulering och sedan klandra någon för att han eller hon tidigare inte gjort på det sättet.

  Strandberg ifrågasätter om själva regelverket ger någon ledning om vad som gäller – och dessutom om det verkligen funnits en tydlig praxis.

  – I de fall där riksdagsledamöter endast krävt en del av ersättningen har det skett på deras eget initiativ, som jag uppfattat det.

  Håkan Juholts väg till krisen svd.se ”Jag varnade själv valberedningen” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Bilden till vänster: Reglerna på riskdagens hemsida före den 10 oktober i år. Bilden till höger: Efter ändringen den 10 oktober. Här finns formuleringen om regler vid delad bostad med.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X