Annons
X
Annons
X

Månadsavgifterna kan chockhöjas

Månadsavgiften för mängder av nyproducerade bostadsrätter kan behöva höjas med cirka 30 procent. Alternativet är att många föreningar kommer att dras med ständiga minussiffror. ”Vi bör förbereda våra kunder”, skriver Riksbyggen i ett internt PM.

Progressiva avskrivningar

I ett slag innebär revisororganisationen FAR:s underkännande av ”progressiv avskrivning” att månadsavgifterna för nya bostadsrätter måste höjas med uppskattningsvis cirka 30 procent, eller ett par tusen kronor för en större lägenhet.

”För nyligen bildade föreningar är det uppenbart att kostnaden för avskrivningar de första åren skulle höjas avsevärt”, konstaterar Riksbyggen i sitt interna PM.

Brevet som SvD Näringsliv har tagit del av, rymmer också en tydlig rekommendation att Riksbyggen ”bör förbereda våra kunder på att det är troligt att progressiva avskrivningar kan komma att vara otillåtna från 2014”.

Annons
X

Men det är inte bara nya föreningar vars ekonomi hamnar i ett nytt läge när landets revisorer slutar tillämpa progressiv avskrivning på byggnader. I Hammarby sjöstad var till exempel Brf Felicia Strand redan fyra år gammal när föreningen strax före finanskrisen började tillämpa progressiv avskrivning. Omedelbart kunde en kostnad på cirka 750 000 kronor lyftas från resultaträkningen, och fortfarande 2012 redovisades den låga avskrivningstakten 0,32 procent, att jämföra med 1 procent när föreningen skapades.

Ett annat exempel kan hämtas från Skanska. När Brf Sopranen med 86 lägenheter mitt i Malmö köper byggnader (och mark) för 337 miljoner kronor ska föreningens resultat normalt belastas med miljonbelopp varje år, men i Skanskas marknadsföring av bostadsrätterna är avskrivningskostnaden bara en bråkdel. Enligt den progressiva modellen, som nu ska stoppas, dröjer de verkligt stora avskrivningskostnaderna tills föreningen är över 50 år och kommer alltså att sammanfalla med andra stora kostnader som stambyten.

I Riksbyggens PM låter man förstå att det inte kommer att gå att trolla bort avskrivningar på ett annat kreativt sätt, exempelvis att hävda att huset kommer att stå i flera hundra år. ”Den maximala avskrivningsperioden för byggnader kan komma att begränsas till 100 år”, lyder rekommendationen som i praktiken varslar om rättning i leden.

Klart är att det finns föreningar som skriver av på 1 000 år. Ett exempel i södra Stockholm är Brf Sothönan som bara lät 18 000 kronor belasta resultatet för 2012. Det var en avskrivning på en promille av byggnadens anskaffningsvärde.

**
FÖLJ #BOSTADSVECKAN PÅ SVD BÖRSFORUM**

• Den här veckan djupdyker vi i bostadsmarknaden på
SvD Börsforum.

• Experter som
Lars EO Svensson och
Veronica Palm deltar i debatten.

• Läs deras inlägg och höj din röst på
Borsforum.svd.se.

Bostaden är ingen investering! borsforum.svd.se Sök bland Sveriges bolåneräntor svd.se
Annons
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X