X
Annons
X
Penningpolitik inte får skapa för stora inkomstskillnader, menar vice riksbankschef Henry Ohlsson.
Penningpolitik inte får skapa för stora inkomstskillnader, menar vice riksbankschef Henry Ohlsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Riksbankstoppen: Höj räntan, minska klyftorna

Långläsning

Han är ensam i Riksbanken om att vilja höja reporäntan redan nu. Vice riksbankschef Henry Ohlsson oroas över att minusräntan spär på klyftorna och bidrar till att överhetta ekonomin.

– Risken är att det kommer surt efteråt, säger Ohlsson i en intervju med SvD.

Håret är kortklippt, glasögonen diskreta, den purpurfärgade slipsen väl knuten. Henry Ohlsson sitter bakom sitt stora skrivbord på Brunkebergstorg. Som vice riksbankschef är han en av de tyngsta makthavarna i svensk ekonomisk politik. När centralbanken höll sitt senaste räntemöte i februari var han ensam om att vilja höja räntan.

I början av 1980-talet hängde inga kavajer i garderoben. Forskarstudenten Henry Ohlsson klädde han sig helst i jeans och jacka, håret var som han säger burrigt, skägget och polisongerna bildade en skepparkrans. Dagarna spenderades på Umeå universitet, kvällarna som kommunpolitiker för Socialdemokraterna.

Penningpolitik inte får skapa för stora inkomstskillnader, menar vice riksbankschef Henry Ohlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

Kontrast: Henry Ohlsson som vice riksbankschef 2018 och som forskarstudent under tidigt 1980-tal (riv ur Västerbottens folkblad).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 5

Den 25 april är det dags för nästa räntemöte. Likt övriga riksbankschefer är Henry Ohlsson drillad i att svara undvikande om just framtida beslut.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 5

Ensam i Riksbanken om att vilja höja reporäntan redan nu. ”Mitt förtroendeuppdrag från svensk folket är att göra min bedömning”, säger Henry Ohlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 5

Det finns ingen ”quick fix” för arbetsmarknaden, anser Henry Ohlsson: ”I grunden handlar det om två saker. Att rusta människor genom utbildning och omskolning så att de blir mer produktiva, samt att sänka arbetsgivarnas kostnader för att anställa”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X