Annons

Riksbankens minusränta sänker den svenska kronan

Kronan har försvagats dramatiskt de senaste veckorna mot både euron och dollarn. Under torsdagen var eurokursen uppe i 10,68 och kronan var därmed på sin lägsta nivå sedan den global finanskrisen löpte amok för nio år sedan och hade i vanliga fall varit ett tecken på en ekonomi i kris. SEB har listat några svenska bolag som tjänar respektive förlorar på kronutvecklingen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Då euron är dyr innebär det också att den danska kronan är dyr då den är knuten till euron. Tidigare i veckan handlades den till 1:42 svenska kronor vilket är det svagaste på nio år.

En dollar handlas för närvarande i 8:83 kronor. Dollarn låg dock på liknande nivåer mot kronan även i fjol.

Analytiker har tidigare talat om att Riksbankens prognos om fortsatt minusränta i Sverige i kombination med osäkerhet på bostadsmarknaden och kulminerande konjunktur, bidrar till en svagare krona.

Småföretagen är troligen den svaga kronans stora förlorare. Men även klädjättar som Hennes & Mauritz riskerar att drabbas hårt. Det visar en granskning som SEB gjort av de största börsnoterade svenska företagen.

Svensk ekonomi går förhållandevis bra. Den här gången är det i stället Riksbankens minusränta som spökar, och som har spelat huvudrollen när kronan försvagas nästan trettio procent mot euron de senaste sex åren.

Annons
Annons

Minusräntan skrämmer bort investerare som föredrar andra valutor som ger bättre avkastning i form av högre räntor. Riksbankens besked nyligen att den skjuter fram tidspunkten för när den kommer att höja räntan till slutet av året spädde ytterligare på krontappet.

– Vi har nu ett läge där Riksbankens penningpolitik är huvudorsaken till att kronan är så svag trots att ekonomin är stark, säger Carl Hammer, ansvarig för bevakning av global makro och valutor på SEB.

Den svaga kronan har fått SEB att granska vilka av Sveriges storföretag som är de största vinnarna och förlorarna på kronans fall. Granskningen ger en fingervisning om hur sårbara företagen är för växelkursförändringar, men tar inte hänsyn till hur mycket företagen valutasäkrar.

Den största vinnaren är lastbilstillverkaren Volvo AB men även Ericsson, Telia, Atlas Copco och SKF är vinnare på en svag krona, enligt SEB:s analys.

Ett bolag som däremot riskerar att drabbas hårt av en svagare krona är Hennes & Mauritz. Andra klädföretag som KappAhl och MQ Holding riskerar att ta ännu mer stryk när kronan försvagas, enligt SEB.

Av de nästan 90 börsföretag som SEB granskat tjänar det stora flertalet på en svagare krona. I stället är det, enligt Carl Hammer, antagligen de små företagen som förlorar mest när kronan försvagas.

– Mindre företag, och då speciellt importörerna, har inte stora avdelningar som planerar hur de ska valutasäkra. De har varken tid eller resurser att dagligen sitta och titta på växelkurser, säger Carl Hammer.

Idag handlas en euro till 10,56 svenska kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons