Annons

”Riksbankens enögda regim skadar ekonomin”

Klipp loss Riksbanken från inflationsmålsbojan, skriver debattören. På bilden Riksbankschefen Stefan Ingves.
Klipp loss Riksbanken från inflationsmålsbojan, skriver debattören. På bilden Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är dags att byta ut inflationsmålet mot en penningpolitisk regim som inte riskerar att förstärka ekonomiska störningar. Det skriver Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.

Under strecket
Publicerad

Mats Kinnwall.

Foto: Eva Lindblad

Industrins konkurrenskraft avgörs helt och hållet i en internationell kontext. Ökar arbetskostnaderna i Sverige för mycket i jämförelse med konkurrentländerna försämras industrins konkurrenskraft och utsikter att investera, skapa tillväxt, sysselsättning och härmed generera skatteintäkter för välfärdssektorn. Eftersom Sveriges ekonomi är högst exportberoende är en konkurrenskraftig exportindustri en nödvändig förutsättning för landets fortsatta välståndsutveckling. Inom industrin finns industriavtalet som binder ihop arbetsgivarnas och arbetstagarnas intressen. Här finns en samsyn om att exportindustrins konkurrenskraft ska vara vägledande för lönebildningen.

Förhandlingen mellan arbetsgivare och arbetstagare kan i sig vara en tuff fajt, men under senare år framstår även Riksbanken som en besvärlig motståndare till arbetsgivarsidan. Riksbanken har nämligen argumenterat för att industrin ska leverera inflation och även talat om hur stora löneökningarna måste bli för att inflationsmålet ska kunna nås. All hänsyn till att det är negativt för industrin och för samhället om industrin straffar ut sig i den internationella konkurrensen med en löneutveckling som är för hög i förhållande till konkurrentländerna har lyst med total frånvaro.

Annons
Annons
Annons