Annons
X
Annons
X

Riksbanken uppges vara nytt mål

Efter flera attacker mot svenska myndigheter riktar nu hackergruppen Anonymous in sig på sitt största mål hittills: Riksbanken.

”Ikväll klockan 21 GMT (läs: 23.00 svensk tid, reds. anm) slår vi till mot deras plånböcker” skrev nätverket på ett internetforum tidigare på dagen.

– Den IT-ansvarige har nog all anledning att se över om hans system är motståndskraftigt, säger Anders Ahlqvist på Rikspolisen till Aftonbladet angående de nya hoten.

På Facebook skriver en person som säger sig tillhöra Anonymousnätverket: ”Ikväll klockan 21 GMT slår vi till mot deras plånböcker. Vi ska se om deras säkerhet är tillräckligt bra, och vi gör det här för frihet på internet.”

Charlotta Edler är pressansvarig vid Riksbanken:

Annons
X

– Vi känner till det allmänna hotet mot webbsidor och vi försöker alltid hålla webben så säker som möjligt. Vi har personer som enbart har hand om webb och it-säkerhet här, säger Charlotta Edler til SvD.se.

Socialstyrelsens hemsida utsattes på tisdagskvällen för en nätattack, uppger nyheter24.se. Hemsidans besökare möttes av ett budskap från nätverket Anonymous.

Idag har även Domstolsverket och flera universitet drabbats av attacker.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I en video som uppges komma från Anonymous har nätverket
  tidigare hotat att utföra attacker mot svenska myndighetssajter, till exempel regeringens, riksdagens och polisens.

  Rikspolisens internetgrupp, som jobbat med Anonymous-hoten under hela onsdagen, uppmanar alla myndigheter till vaksamhet:

  – Vi tar det här hotet på lika stort allvar som de tidigare. Det är svårt att bedöma vad som är mest allvarligt, men den som är IT-ansvarig bör se över att hans system är motståndskraftigt, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikspolisen, till Aftonbladet.

  En hackergrupp har släppt en lista på över 100 hackade universitetsservrar, bland dem Uppsala och Linköpings universitet, skriver svt.se.

  Gruppen Ghostshell påstår sig ha avslöjat säkerhetshål i flera universitets databaser och ska ha kommit över totalt 120 000 dokument. Cambridge i Storbritannien och Harvard, Princeton och Stanford i USA finns med på listan över hackade universitet.

  Under en period på förmiddagen gick det inte heller att nå Domstolsverkets externa webbplats domstol.se.

  Verkets säkerhetsansvarige Håkan Sonesson säger att det troligen handlar om en överbelastningsattack likt de som drabbade flera företag och myndigheter i måndags.

  – Vi håller på att titta på det. Vi har absolut störningar men har inga detaljer ännu om vad som ligger bakom.

  Domstolsverket har haft en viss beredskap för att en nätattack kunde komma efter de hot som uttryckts på Youtube och i sociala medier.

  – Vi var någorlunda förberedda. Vi har vissa tekniska säkerhetsåtgärder som vi kan vidta och praktiska rutiner som vi aktiverar, säger han.

  Någon risk för att attacken ska påverka annat än hemsidan ser han inte.

  – Det kan åstadkomma störningar i den externa webbservern men det finns ingen risk för att annan information kan komma i orätta händer, säger Håkan Sonesson.

  I måndags drabbades flera banker, myndigheter och Tidningarnas Telegrambyrå (TT) av överbelastningsattacker.

  Anders Hansson, tillförordnad chef på Cert-se, en avdelning inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som arbetar med IT-säkerhet på myndigheter och företag, säger att det det inte finns mycket företag och myndigheter kan göra för att skydda sig mot överbelastningsattackerna.

  – Om de som ligger bakom attacken har bestämt sig för att hemsidan ska ner från internet så går den ned. Utmaningen är att förkorta tiden som sidan är nere genom att filtrera och dämpa attacken och då gäller det att inom organisationen ha koll på vem som ska göra vad.

  MSB har de senaste dagarna på olika sätt försökt informera de företag och myndigheter som kan tänkas drabbas att belastningsattackerna.

  – När det kommer hot tar vi det på allvar och försöker göra en bedömning av vilka som blir måltavlor och vilken kraft som ligger bakom, säger Anders Hansson.

  EFTERLYSNING:
  Har du drabbats av hackerattackerna? Maila till webbredaktion@svd.se och berätta din historia.

  .

  TIDIGARE I VECKAN:

  2/10:
  Känt nätverk hotar med nya nätattacker

  3/10:
  Så attackerades SJ, Försvaret och Swedbank

  Är du på plats? Hör av dig till webbredaktion@svd.se mailto:webbredaktion@svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X