Annons

”Riksbanken tar risker med betalsystemet”

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Riksbankens planer för Sveriges betalningssystem är ännu ett fall av problematisk outsourcing av kritisk svensk infrastruktur. Det skriver Mattias Karlsson (M).

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

I takt med digitalisering och ny innovation förändras Svenskt betalväsende i grunden. Målet är att alla svenskar och företag nu ska kunna göra överföringar mellan olika länder i olika valutor. Allt ska gå sekundsnabbt, vara tillgängligt dygnet runt, året om och tillgodose ökade säkerhetskrav. Utvecklingen har i sin tur lett till högre krav på den bakomliggande infrastruktur som gör allt detta möjligt; så kallade avvecklingstjänster. Infrastrukturen är lika grundläggande som elnät, vägar och järnvägar.

Den modell som vi har i Sverige och som gör alla betaltransaktioner möjliga är ett arv från framgångsrik samverkan mellan det privata och offentliga. Affärsbankerna står för betalningar och clearing via det gemensamägda bolaget Bankgirot. Riksbanken står för avvecklingen av fodringar, enklare uttryckt kan man säga att Riksbanken kvittar skulderna mellan bankerna.

Annons
Annons
Annons