Annons
X
Annons
X

"Riksbanken riskerar att skapa en kreditbubbla"

Nu riktas skarp kritik mot Riksbanken, som uppges jaga inflationsmål med risk för att skapa en kreditbubbla. Internationella ekonomer rekommenderar mindre aggressiv penningpolitik och en tydligare roll vid ekonomiska hot som hushållens skuldsättning, enligt en färsk rapport som presenteras på Finansutskottet på tisdagen.

Riksbankens minusränta
[object Object]
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Den svenska Riksbanken har fått hård kritik för sin strama räntepolitik 2010–2011, något som ledde till splittring inom bankens direktion. Det har skadat marknadens tro på Riksbanken, enligt den oberoende rapporten som Reuters tagit del av från tidigare Bank of England guvernören Mervyn King och amerikanske ekonomen Marvin Goodfriend.

I rapporten rekommenderas genomgripande förändringar av Riksbanken, som beskrivs kämpa för att hålla inflationen nära dess 2 procents mål. Jakten på inflationsmålet riskerar att skapa en kreditbubbla, enligt rapporten.

**Riksbanken bör sätta **inflationsmålet på 2 procent utifrån den underliggande inflationen, KPI med fast ränta (KPIF), i stället för mot konsumentprisindex (KPI), enligt rapporten.

Annons
X

Genom att mäta inflationen utifrån KPIF undanröjs effekterna av Riksbankens egna förändringar av styrräntan för till exempel boendekostnader. Det kan skapa utrymme för en mer flexibel penningpolitik.

Enligt King och Goodfriend bör Riksbanken ändra sin formulering av inflationsmålet, för att rensa bort effekterna av ränteförändringar. De föreslår också att inflationsmålet ska omprövas vart tionde år.

På tisdagsförmiddagen befinner de sig på Finansutskottet i Stockholm för att presentera sin nya rapport.

Förslagen kommer att gå ut på remiss när rapporten är presenterad. Utfrågningar, inför eventuella lagändringsförslag, är enligt finansutskottets kansli planerade till i maj i år.

Annons
Annons
X

Riksbankschef Stefan Ingves.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X