Annons
X
Annons
X

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,5 procent.

Av TT
(uppdaterad)
Riksbankschefen Stefan Ingves och Per Jansson kommenterar torsdagens höjning av styrräntan.
Riksbankschefen Stefan Ingves och Per Jansson kommenterar torsdagens höjning av styrräntan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Svensk Fastighetsförmedling tror inte är att räntehöjningen nämnvärt kommer påverka bostadsmarknaden.

”Höjningen är redan intecknad och bankerna har redan har börjat höja bolåneräntorna. Det som är avgörande framöver är takten i höjningarna och det blir intressant att följa räntebanan”, skriver Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Riksbanken har reviderat ned räntebanan något, och indikerar nu höjning i september och oktober, men inte i december.

Annons
X

Räntebanan långt fram har tagits ned, och väntas nu bli 3,31 i slutet av 2012, jämfört med tidigare 3,75.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att för att klara inflationsmålet på 2 procent och för att få en stabil utveckling i ekonomin behöver räntan höjas mot mer normala nivåer framöver.

Korta räntor kommer att stiga på Riksbankens räntebesked, men längre räntor kommer att sjunka, enligt Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valutor på Swedbank.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Höjningen var som väntat, men övriga tongångar var mjukare än väntat. Riksbanken skriver ner tillväxtantagandet för svensk ekonomi, samt skriver ner räntebanan mer än väntat, säger Cecilia Skingsley.

  Den starka tillväxten bidrar enligt Riksbanken till att arbetslösheten faller snabbare än tidigare beräknat. Den beräknas landa på drygt 7,5 procent i slutet av prognosperioden.

  Riksbanken gör också bedömningen att reformer inom arbetslöshets- och sjukförsäkringarna samt jobbskatteavdraget har ökat incitamenten för att vara kvar i arbetskraften. Därför har utbudet av arbetskraft ökat under krisen, trots fallande sysselsättning.

  Riksbanken målar också upp några alternativa scenarier för den ekonomiska utveckling. En tänkbar väg är enligt banken att statsskuldskrisen i Europa förvärras, vilket skulle leda till att den spirande konjunkturen faller tillbaka i en lågkonjunktur, och att räntorna blir lägre än de annars skulle bli.

  Riksbanken varnar också för att stigande bostadspriser och överdriven kreditgivning skulle kunna hota den ekonomiska utvecklingen.

  Vice riksbankschef Karolina Ekholm reserverade sig mot beslutet att höja räntan, med hänvisning till den ökade osäkerheten till följd av skuldkrisen i euroområdet. Hon förordade också en reporäntebana med oförändrad ränta fram till september, och därefter successiva höjningar enligt den profil som redovisas i den penningpolitiska rapporten.

  Vice riksbankschef Lars E O Svensson reserverade sig mot reporäntebanan och förordade en reporänta på 0,25 procent till och med fjärde kvartalet 2010 och därefter en gradvis återgång till huvudscenariots reporäntebana, skriver Riksbanken.

  Riksbankens besked pressade ned både de svenska marknadsräntorna och kronkursen ytterligare. De tvååriga och tioåriga statsobligationsräntorna låg vid 9.50 på 1,34 respektive 2,58 procent, jämfört med 1,40 respektive 2,64 procent tidigare under morgonen.

  Euron kostade i valutahandeln 9:59 kronor och dollarn 7:84 kronor, jämfört med 9:55 respektive 7:82 kronor tidigare.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Riksbankschefen Stefan Ingves och Per Jansson kommenterar torsdagens höjning av styrräntan.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X