Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Louise Andrén Meiton: "Inte lätt navigera i centralbanksrymden"

Riksbankens minusränta

Riksbanken har tagit ytterligare ett steg ut i den okända centralbanksrymden. Det är bara att hoppas att inte hela penningpolitiken har kommit ur kurs.

[object Object]
Riksbankschef Stefan Ingves meddelar att reporäntan sänks till minus 0,5 procent Foto: Linus Sundahl-Djerf

År 2010 sattes Harry Martinssons rymdepos Aniara upp på Stockholms stadsteater. Pjäsen sålde snabbt slut men jag fick några platser uppe på andra balkong. Aniara handlar om rymdraketen som lämnar jorden på väg mot Mars och Venus men som tvingas att väja för en asteroid och kommer ur kurs.

På torsdagen satt jag på andra raden till vänster på Riksbankens presskonferens. Riksbanken tar nu ytterligare ett steg ut i den okända centralbanksrymden med en reporänta på minus 0,5 procent. Stödköpen av räntepapper ska fortsätta och valutavapnet är laddat.

Svenska Riksbanken är inte ensamt i minusvärlden. I den återfinns också motsvarigheterna i Danmark, Schweiz, Tjeckien, den Europeiska centralbanken och sedan nyligen även Japan. I hela denna växande skara skickas nu en stark signal ut: Att låna är guld men att spara är silver.

Annons
X

Visst – centralbankerna höjer varningarnas eleganta fingrar: för övervärderade fastigheter och börskurser. För alltmer stressade livförsäkringsbolag och banksystem satta under press. Men det är lite som att säga åt ett barn att äta spenat och broccoli men samtidigt ställa fram en stor skål med geléhallon på matbordet.

**I Sverige blir godisskålen **extra farlig. Den svenska ekonomin går starkt, arbetslösheten faller och tillväxten väntas bli mellan 3 och 4 procent i år. Riksbankens egen penningpolitiska rapport börjar med meningen: "Konjunkturen fortsätter att stärkas och resursutnyttjandet bedöms nu vara nära normalt". Riksbanken ger alltså mer socker till en ekonomi som redan är söt så den förslår.

Stefan Ingves har under åren blivit allt mer lik en klassisk politiker; redo att kritisera andra men lika redo att ducka när det behövs. Återigen uppmanade han nu riksdag och regering att sänka ränteavdrag och införa nya krav för att minska hushållens lånevilja.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men på andra frågor duckade Ingves, särskilt när det gäller varför inflationen, hans huvudmål, vägrar att ta mer fart, trots rekordlåga räntor och stödköp av räntepapper.

  En tanke biter sig fast: Tänk om det inte spelar någon roll för frisören eller teleföretaget om reporäntan är noll, minus 0,35 eller minus 0,5 procent? Tänk om det inte är där skon klämmer? Och tänk om årets avtalsrörelse slutar i avtal långt under Riksbankens prognos på 3 procent.

  Jag avundas inte de sex medlemmarna i Riksbankens direktion. Det är inte lätt att navigera i centralbanksrymden. Kritiken mot dem har under åren varit massiv, först för att de gjorde för lite och för sent, nu för att de gör för mycket.

  De var inte heller ense om att sänka räntan. Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig. Och en sammanbiten Stefan Ingves upprepade gång på gång att det inte var ett självklart beslut.

  Riksbankens kamp för att värna inflationsmålet har kommit att handla om långt mer än stigande eller fallande priser. Kampen handlar nu om centralbankens innersta väsen: dess förmåga att påverka priserna.

  **Till syvende och sist **handlar det om förtroendet för den svenska Riksbanken. Det är bara att hoppas att inte penningpolitiken, likt rymdraketen i Aniara, har kommit helt ur kurs.

  "En ren rutinstart utan äventyr, en vanlig gyromatisk fältavlösning. Vem kunde ana att just denna färd var dömd att bli en rymdfärd helt för sig som skulle skilja oss från sol och jord, från Mars och Venus och från Doris dal."

  Annons

  Riksbankschef Stefan Ingves meddelar att reporäntan sänks till minus 0,5 procent

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X