Riksbanken flaggar för räntesänkning

Riksbanken sänker räntan i början av nästa vecka. Hur stor sänkningen blir avgörs på måndagens räntemöte. Det är slutsatsen av det tal som vice riksbankschef Irma Rosenberg höll på onsdagen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Marknaden har sedan länge prisat in en sänkning med 0,25 procentenheter. Diskussionen utanför Riksbanken har handlat om sänkningen ska bli större än så.
Vid tidigare räntemöten i år har Riksbankens sex direktionsledamöter valt att ligga kvar på 2 procents styrränta. Så sent som i slutet av maj betonade riksbankschef Lars Heikensten att dörren var lika öppen för en sänkning som en oförändrad ränta. Inkommande statistik får avgöra beslutet, var hans kommentar.
Sedan dess har BNP för första kvartalet kommit in och den var mycket lägre än vad någon förväntat sig. Det svaga BNP-utfallet betyder, enligt Irma Rosenberg, ”att prognosen för BNP-tillväxten i år måste justeras ned ganska ordentligt.”

Det betyder att resursutnyttjandet i ekonomin kommer att vara lägre, än vad Riksbanken tidigare räknat med, under de närmaste två åren. Det innebär lägre kostnadstryck och lägre prisstegringar.
– Sammantaget innebär detta rimligen att inflationen, även om den gradvis stiger, kommer att ligga påtagligt under målet både på ett och två års sikt, sa Irma Rosenberg.
Och så gav hon en tydligt signal om sänkt styrränta.
– Mot den bakgrunden ser jag, för min del, utrymme för en mer expansiv penningpolitik. Hur stort detta utrymme är kommer vi i direktionen att ta ställning till nästa vecka när vi sammanträder, avslutade Irma Rosenberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons