Annons

Rikets säkerhet kräver att sakfrågorna sätts i fokus

Det ligger ett särskilt ansvar på Annie Lööf och Jan Björklund driva på för ett tvåprocentsmål för försvarsutgifter och ett medlemskap Nato.
Det ligger ett särskilt ansvar på Annie Lööf och Jan Björklund driva på för ett tvåprocentsmål för försvarsutgifter och ett medlemskap Nato. Foto: Erik Simander/TT

Hans Wallmark, Beatrice Ask och Karin Enström, om moderaternas agenda för försvars- och säkerhetspolitiken.

Under strecket
Publicerad

Sverige har fått en ny regering. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att fortsätta i regeringsställning, nu stödda av Centerpartiet och Liberalerna samt beroende av Vänsterpartiet för sin överlevnad. Det är inte vad vi moderater hade önskat, men nu när fyra månader använts till detta måste fokus ligga på sakfrågor istället för politiskt spel. Sverige står inför stora framtidsutmaningar, inte minst gäller det säkerhetspolitiken. Vi moderater vill peka på fem områden där regeringen måste agera för att stärka rikets säkerhet.

Sveriges säkerhetsläge är fortsatt osäkert och vi ser inte någon ljusning inom överskådlig framtid. Ryssland fortsätter sin militära upprustning i närområdet och använder desinformation och cyberattacker för att destabilisera sina upplevda motståndare. Kina brukar sin allt större ekonomiska makt för att skaffa sig säkerhetspolitiskt inflytande globalt. I Mellanöstern och Nordafrika fortsätter sönderfallet. Detta för att bara nämna några viktigare trender.

Annons
Annons
Annons