Annons

Claes Arvidsson:Rikets säkerhet fortsatt på lösa boliner

ÖB och försvarsministern.
ÖB och försvarsministern. Foto: Björn Lindahl/TT

Försvarsbeslutet 2015 var sannolikt historiens mest underfinansierade, vilket förklarar diskrepansen mellan försvarsberedningens förslag och Försvarsmaktens.

Under strecket
Publicerad

Det råder redan brist på officerare och den bristen kommer att bli än mer påtaglig framöver när försvaret ska växa. Att Försvarsmakten nu har infört ett temporärt stopp för återanställning av yrkesofficerare och civila medarbetare är en indikation i det lilla på hur illa politikområdet sköts. Tanken går snarare till en såpopera än till politik eller förvaltning som rationellt handlande.

Det finns mycket som kan tilläggas i fråga om förmågor, tajming och avvägningar i Försvarsberedningen slutrapport ”Värnkraft”. Det är dock det försvar som beredningen enades om, men som sprack på Socialdemokraternas ovilja att ställa sig bakom finansieringen. Sprickan blev ännu större när ÖB presenterade en alternativ plan som innebär att till 2025 kommer endast 50 procent av beredningens förslag vara på plats och 75 procent 2030. Det blev en riktig cliffhanger.

Annons
Annons
Annons