Annons

Riket föll – men överlevde längre än förväntat

Kung Karl den store.
Kung Karl den store. Foto: TT

På bara några decennier föll Karl den stores gigantiska imperium samman på 840-talet. Men det oväntade var egentligen inte att riket splittrades – utan att det överlevde så länge.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: På 700-talet och i början av 800-talet skapade Karl den store och hans familj ett gigantiskt västeuropeiskt imperium. Bara några decennier senare hade allt fallit samman. Hur kunde kollapsen gå så fort? Så snabbt förvekligas väl inte ett dynamiskt krigarfolk och en erövringsbenägen dynasti?

Dick Harrison: Nej, förvisso inte, men det handlade inte om det utan om arvspraxis. Karl den store och hans familj betraktade sitt imperium som privategendom. Barnens främsta funktion, sett ur dynastins perspektiv, var som arvtagare, och alla hade i princip rätt till sin del. År 781 utsåg Karl sonen Karloman – som bytte namn till Pippin – till kung av Italien. Den yngre brodern Ludvig blev kung av Akvitanien i dagens Sydfrankrike. Deras äldre bror Karl var tänkt att efterträda fadern i det egentliga frankerriket, men hans formella upphöjelse dröjde.

Annons
Annons
Annons