Annons

”Rika kommuner skickar nyanlända till Norrland”

I Kramfors kommun kommer 57 personer att få ekonomiskt stöd efter att ha flyttat till Kramfors från kommuner i Stockholms län när deras etableringstid gått ut, skriver artikelförfattarna.
I Kramfors kommun kommer 57 personer att få ekonomiskt stöd efter att ha flyttat till Kramfors från kommuner i Stockholms län när deras etableringstid gått ut, skriver artikelförfattarna. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Storstadskommuner som Solna, Sollentuna och Sigtuna skyller på bostadsbrist och skickar nyanlända till glesbygden. Men det är ett sätt att smita från sitt ansvar – och på sikt en förlust för Sverige, skriver tre S-politiker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

S-politikerna Arne Öberg, Solna, Joakim Jonsson, Sollentuna, och Marie Axelsson i Sigtuna. 

Foto: Pressbilder

Bosättningslagen som infördes den 1 mars 2016 hade en tydlig intention: att förbättra integrationen. Tidigare hade ett fåtal kommuner tagit en oproportionerligt stor del av ansvaret. Hur många som hänvisas till varje kommun skulle nu istället baseras på bland annat arbetsmarknadsförutsättningar och befolkningsstorlek.

De två år av boende som kommunerna som minimum enligt den nya lagen ska erbjuda de tilldelade nyanlända har för länge sedan passerats för den första gruppen som fördelades ut över kommunerna 2016. Vi kan idag se att en väldigt liten del av de nyanlända har lyckats ordna egen försörjning eller avslutat en utbildning efter två år. I många fall står de mer eller mindre på samma plats som när de kom, utan inkomst och utan ett kontaktnät. Efter två år är en absolut merpart av dessa människor fortfarande i behov av samhällets ansvarstagande.

Annons
Annons
Annons