Annons
X
Annons
X

Rika greker köper lägenheter i Berlin – kontant

Att Berlin är hett är det många svenskar som kan skriva under på – men att det är hett bland greker som storhandlar lägenheter i den tyska huvudstaden? Så är i alla fall fallet. Under de senaste veckorna har tyska tidningar skrivit otaliga artiklar om att rika greker placerar sina pengar i fastigheter i Berlin, främst i hippa stadsdelar som Mitte, Kreuzberg och Prenzlauer Berg.

[object Object]
Mitte och Prenzlauer Berg är två av de stadsdelar där bland annat greker investerar sina pengar i bostäder. Foto: SCANPIX

– Rika greker är rädda för att staten och bankerna ska kollapsa. De vill att deras sparpengar ska vara säkert investerade, och våningar och hus i Berlin är en bra placering, säger Andrea Barbato som är chef för förmögenhetsförvaltaren Bato Group i Berlin till tidningen Berliner Kurier.

Enligt flera tyska medier har antalet greker som köper lägenheter i Berlin fullkomligen exploderat de senaste två åren. Även Hamburg, München och Frankfurt har sett andelen sydeuropéer som köper lägenheter öka, men allra starkast är utvecklingen i huvudstaden. Berlin har fortfarande ett internationellt sett lågt kvadratmeterpris, och i vissa stadsdelar kan man fortfarande hitta lägenheter för 12- 13 000 kronor kvadratmetern.

Enligt ”Report Mainz” får man fem våningar i Berlin för samma pris som en kostar i Aten.

Annons
X

Dessutom betalar grekerna ofta kontant. Flera mäklare vittnar om att köpare slänger upp en väska på bordet med hela köpesumman.

– Tillsammans med Schweiz så ses vi som den sista säkra räddningsbojen, förklarar analytikern Thomas Beyerle från fastighetsbolaget IVG det stora intresset i tidningen Focus.

Exakt hur många greker som investerar i tyska lägenheter finns det inga samlade siffror på.

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

Mitte och Prenzlauer Berg är två av de stadsdelar där bland annat greker investerar sina pengar i bostäder.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X