Rika filantroper skänker allt mer

De vill skapa ett bättre samhälle. Med världsmästarna i filantropi Bill Gates och Warren Buffet i spetsen blir kapitalisterna som skänker pengar till välgörenhet allt fler även bland svenskar. De drivs av viljan att göra skillnad, på sitt eget sätt och under sin livstid, men också av fåfängan att bli ihågkomna för någonting varaktigt.

Under strecket
Publicerad
Sigrid Rausing.

Sigrid Rausing.

Foto: SIGRID RAUSING TRUST
Niklas Zennström.

Niklas Zennström.

Foto: LARS PEHRSON
Bengt Ågerup.

Bengt Ågerup.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Sophie Stenbeck.

Sophie Stenbeck.

Foto: SIMON PAULIN
Björn Carlsson.

Björn Carlsson.

Foto: BALTIC SEA 2020
Annons

”Den som dör rik, dör i skam.” Det är den förre ABB-chefen Percy Barnevik som i en intervju citerar den amerikanske superkapitalisten JP Morgan. Innan han dog skänkte han sina pengar till välgörenhet. Kanske vill Barnevik med sitt livsprojekt Hand in Hand bli jämförd med JP Morgan, eller polera upp bilden av sig själv, eller så vill han, likt många andra, göra skillnad.

I ansvarstagandet och hållbarhetens namn sköljer en våg av givmildhet över hela Europa. I fjol drevs den i USA av multimiljardärerna Buffet och Gates kampanj The Giving Pledge, där de uppmanade världens miljardärer att ge bort halva sin förmögenhet. Den nya filantropivågen har även nått Sverige.

Annons
Annons
Annons