Rik jord i nya händer

De senaste åren har jordbruksmark i Afrika blivit ett glödhett investeringsobjekt. Klimatförändringar och matkris har fått både stater och privata intressen att investera i jord. Men utvecklingen väcker oro, och på den lokala nivån hamnar världens fattiga ofta i kläm. I Nyanzaprovinsen i västra Kenya fick byborna se sitt levebröd försvinna ner i gapet på ett amerikanskt risföretag.

Under strecket
Publicerad
JOHAN PERSSON
Foto: JOHAN PERSSON
Annons

Inte långt från en orubblig, polkagrisrandig betongstolpe, mitt i trädgården, vilar Jackson Owares far. Än är det många år kvar innan Jackson själv ska dra sina sista andetag, men när det är så dags, vill han bli begravd på samma plats som sina förfäder. Området runt Yalavåtmarken i västra Kenya är hans hem, det är inte konstigare än så, tycker han.

Men det är betydligt mer komplicerat än så. Den röd-vitrandiga stolpen har gjutits fast i marken av beväpnade män, och markerar gränsen för Jacksons ägor. Resten hyrs numera av det amerikanska företaget Dominion Farms, som har startat en högteknologisk ris- och fiskfarm i närheten. Fram till för några år sedan var marken en allmänning där byborna hämtade vatten, odlade grönsaker, lät korna beta och samlade papyrus. Nu omgärdas den av taggtråd, järngrindar och skyltar som uppmanar inkräktare att hålla sig borta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons