Riddarhuset krönet på en arkitektbana

De franskättade arkitekterna Simon och Jean de la Vallée rönte skilda öden i Sverige. Fadern Simon mördades på Stortorget, medan sonen Jean skulle komma att adlas för bådas bedrifter.

Publicerad
Annons

Claes Ellehag
Jean de la Vallée, kunglig arkitekt
252 S. Signum. CA 590:-

Jean de la Vallées namn har länge varit hopkopplat med Nicodemus Tessins, de båda arkitekterna levde samtidigt och tävlade ibland om samma uppdrag. Men det fanns också avgörande skillnader i deras biografier.
Medan Tessin i mitten av 1600-talet inledde en karriär som fullföljdes av sonen och sonsonen, blev Jean de la Vallée den siste namnkunnige representanten för en arkitektdynasti med ursprunget i Frankrike. Farfadern Marin etablerade sig redan i början av seklet i Paris, anställdes hos änkedrottning Maria av Medici och sysselsattes inom stora projekt som Hôtel de Ville och Luxembourgpalatset. Här började också sonen Simon sin yrkesbana, men han lämnade redan 1633 Frankrike för Holland för att gå i tjänst hos Fredrik Henrik av Oranien. Jämnt fyra år senare, i maj 1637, flyttade han ännu längre norrut, till Sverige. Jean var då en pojke på väg in i tonåren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons