Annons
X
Annons
X

Rida vid Siljan

I sakta mak 25 mil av små vägar och stigar i vild dalabygd. Ridled Siljan lockar med guidade äventyr till häst och SvD har följt med på en tur i trakten kring Orsa.

Foto: LENA GRANEFELT

KLICKA PÅ BILDSPELET HÄR ÖVER FÖR ATT SE FLER BILDER FRÅN RIDSEMESTERN

Orsa i försommartid. I hagen vid Lindängets gård går en flock hästar på bete. Hela ängen lyser av blomsterprakt.

Här, ett stenkast från Orsasjöns östra strand, har Maria Nordqvist och maken Peter en bondgård med ett hundratal mjölkkor och tio hästar. För ett par år sedan flyttade de från Skåne till norra Dalarna och driver nu även bed and breakfast i den gula mangårdsbyggnaden från tidigt 1900-tal, som under många år varit ett populärt pensionat i bygden.

LÄS MER: Ekologiska äventyr i Sverige

Annons
X

Dessutom ordnar Maria Nordqvist fäbodridning tillsammans med Maria Carlestam Bäckman. De båda ridentusiasterna håller guidade turer och under två dagar ska vi följa en del av Ridled Siljan. Det är en över 25 mil lång slinga av småvägar och stigar kring Siljan och Orsasjön. Äventyret har även lockat fotografens döttrar Sofia och Clara Kristensen, 10 och 13 år gamla.

Leden går genom tät skog, över ängsmarker och vida myrområden. Målet för dagen är Fryksås, en av landets mest välbevarade fäbodvallar. Den ligger på drygt 500 meters höjd över havet, med vida vyer över bygden.

Hästarna är redan valda – främst efter vikt och längd. Jag och fotografen får fjordingar medan Clara rider på Felicia, ett gotlandsruss, och Sofia får halflingern Tilda. Maria Carlestam Bäckman har valt 15-åriga korsningsponnyn Mistrall.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter en introduktion i konsten att sadla, sitta upp, samt hantera tyglar och bett, korsar vi E45:an för att ta oss längs småvägarna norrut. Än är vi inte ute på ridleden, utan färdas längs med Enån och vidare mot Slättberg.

  Det känns riktigt behagligt att skritta fram på led i långsam takt. Junisolen står redan högt, och en mild bris från väster svalkar skönt.

  Lunch är bokad på Hansjö mejeri. I byns gamla lanthandel producerar mjölkbönderna Anita Boman Daniels och Kent Daniels både ädel- och färskost, filmjölk, hårdost och yoghurt av mjölk från de egna korna.

  –Här är det dagsfärsk mjölk som gäller, säger Anita och bjuder på smakrik ostpaj med sallad.

  Vi sitter på ängen bakom den gamla lanthandeln och äter vår lunch, medan hästarna betar av gräset.

  –Det är den vilda naturen som lockar mig ut på ridäventyren, berättar Maria Carlestam Bäckman mellan tuggorna.

  Hon flyttade hit från Vallentuna för några år sedan och stortrivs med sina fyra hästar.

  Färden går vidare genom ett högst skiftande landskap. Vi har lämnat Orsa bakom oss, med systrarna och Maria Nordqvist i täten.

  Ridleden går genom tät granskog, vidare över breda kalhyggen och en kortare vägsnutt med sprängsten, som både Clara och Sofia stönar över.

  –Så här får man väl inte göra med skogen, kommenterar Sofia och räcker ut tungan mot det sargade landskapet.

  Men gammelskogen kommer tillbaka och nu bär det av uppåt, kilometer efter kilometer. Slutmålet Fryksås ligger långt uppe på berget. Det är sen eftermiddag när vi når det öppna landskapet och de timrade stugorna.

  Fäbodvallen har anor från 1700-talet och är som ett levande bygdemuseum. En stor samling väl hållna gårdar med fähus och små härbren. De flesta ägs och vårdas fortfarande av familjer vars släkt sedan århundraden haft boskap på sommarbete här uppe.

  ”Mariorna” fixar en provisorisk hage åt hästarna, som är rejält svettiga efter den sista branta stigningen. Clara och Sofia är mer än nöjda över att ha fått rida en hel dag.

  –Tilda är ju helhäftig som orkar så mycket trots att hon är så liten, säger Clara medan hon tränsar av och smeker sin favorit över manen.

  Och visst har Tilda energi. Hon har varnande sparkat bakåt om jag och min fjording Alvar kommit för nära.

  Vi tar sadelväskorna över axeln och går till Smidgården, där Liselott Länsmans väntar. Tillsammans med maken Per har hon renoverat och byggt om ett äldre stall till kafé, restaurang och ett fäbodspa. Själva bor de nästgårds, i Pers gamla släktfäbod.

  I den nybyggda storstugan finns login. Från köksfönstret är utsikten häftig över Siljan och Orsasjön. Vi skymtar Mora, Rättvik och Tällberg.

  Den vedeldade bastun är varm så vi tillbringar en god stund med att mjuka upp musklerna efter ritten. Clara och Sofia föredrar avsvalkningspoolen med rustika träbjälkar i taket och panoramafönster.

  Så väntar middag med rökt Siljanslax, älgfärsbiffar med trattkantareller och potatis från Bonäs, till det lageröl och läsk från lilla Mora bryggeri.

  Tidigt nästa morgon, då fäbodvallen badar i skir morgonsol och flyktiga dimslöjor ligger över Orsasjön, fortsätter äventyret. Hästarna har stökat runt under natten, rivit stängsel och busat, men nu betar alla fridfullt som om inget alls har hänt. Liselott Länsmans har fixat matsäck och ridturen tillbaka ska gå via Fyrbergs fäbodar. Hon och Per vinkar iväg oss, men först höjer Per spänningen genom att berätta att det finns en hel del vilda djur i skogarna omkring.

  –Håll ögonen öppna. Har ni tur kanske ni får se en livs levande björn, säger han. För det finns gott om nallar just nu – inte bara i Orsa björnpark.

  När vi efter bara någon kilometer ser en skylt med namnet ”Björntjärn” hajar vi till och tittar oss omkring extra noga – utan resultat skönt nog.

  Vi är tillbaka i riktigt gammal skog, med mossa och skägglav på träden. Vid Fyrbergs fäbodar, en sommarfager betesvall med gamla boningshus och härbren, vilar vi. Vattenflaskorna fylls på från en kallkälla vid skogsbrynet och vi dukar upp Liselotts nybakade tunnbröd med färskost från Hansjö och enrisrökt korv.

  Kanelbullarna hon smugit ner smakar ljuvligt till kokkaffet ur sotig panna.

  Pelarsalar av stolta tallar, strida bäckar att vada över och ännu en fäbodidyll väntar längre ner i dalen. När vi sitter upp tar Clara och Sofia med självklarhet täten, med ”Mariorna” några meter bakom.

  LÄS MER: Äventyr i vilt skogsland
  LÄS MER: Vinterridning en växande trend

  Cenneth Sparby

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 1 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 2 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 3 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 4 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 5 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 6 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 7 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 8 av 9
  Foto: LENA GRANEFELT Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X