Richard Dawkins: "Hjärnan är en räknemaskin"

De psykologiska förutsättningar som leder till religion har ett evolutionärt överlevnadsvärde, eftersom de gör oss benägna att lyda auktoriteter, men det innebär inte att religionerna är sanna, anser författaren och etologen Richard Dawkins.
De psykologiska förutsättningar som leder till religion har ett evolutionärt överlevnadsvärde, eftersom de gör oss benägna att lyda auktoriteter, men det innebär inte att religionerna är sanna, anser författaren och etologen Richard Dawkins. Foto: Svenska Dagbladet

Han är världens mest kända ateist. Enligt författaren och etologen Richard Dawkins finns det ingen större skillnad mellan en människa och en dator. I veckan besökte han Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Richard Dawkins är uppenbarligen den ende som är sarkastisk på Twitter. Han blir tillfrågad om det ofta, senast i "Skavlan", som om ingen hade stött på något liknande förut. Han slår sig ivrigt ner vid bordet, och det som drabbar mig är inte arrogans, utan något helt annat - ett smittsamt virus som får mig att tro att den som vill tänka riktigt klart och skarpt måste göra det på brittisk engelska.

Dawkins talar som idealbilden av en Oxfordprofessor – rörligt, smidigt, beläst och med en ständigt antydd, men sällan infriad humor. Livligheten i hans sätt kontrasterar mot det mekanistiska i hans budskap. För honom är det ingen väsentlig skillnad på dataprogram och levande organismer. Det ger mig lust att säga emot. Men först ett par snälla frågor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons